A Mátra déli lábánál, Gyöngyöstarjántól Észak-Nyugatra a Kalyinka- és a Más-patak közötti hegyháton fekszik Fajzatpuszta. A festői környezetben elterülő 8,6 hektáros angolpark közepén klasszicista stílusban épült kúria áll. A regényes történetű kis kastélyt 1800 körül Almásy Pál építtette. Köréje szépérzékre valló angolparkot alakított ki, melyet három kis tó tett igazán hangulatossá.

1328-ból említik először írásos emlékek, attól kezdve, Fayzad, Feysed néven is szerepelt. Az Aba nemzetség után többször gazdát cserélt, a Tarjáni család birtokolta 1592-ig, majd a Lorántffyak révén protestáns kézre került, de Pázmány Péter 1633-ban visszaszerezte és jezsuitákat telepített a mai Fajzat helyére. 1773-ban Almásy Pál lett a tulajdonos, ő emeltetett kastélyt, köré pedig angolparkot telepített. Fajzat déli fekvésű park, közepén dél felé néző, klasszicista stílusú, földszintes kastéllyal.
A kastély mögötti erdőben, mesterséges tó szigetén kis kápolna áll, mely egyúttal a korábbi tulajdonosok családi sírboltja is. A kúriát ölelő park helyi védettségű természetvédelmi terület.
A park virágkora az 1900-as évek elejére tehető. Az akkori tulajdonosok családi kapcsolatai révén 1973-ig a francia Jean Perry is tulajdonosa volt a birtoknak. A 12 szobás kúria műemlék jellegű épület. A parkban több különleges fát, növényt találunk. Mivel a terület magántulajdonban van, csak részben látogatható.