Szilvásvárad egyik vonzereje, ami nagyon sokak számára ismert az országban, a Lipicai ménes és a lovassporthoz kapcsolódó intézményrendszer. A lovak tenyésztését a 18. században kezdték el. Ekkor érkeztek meg az első törzsalapító mének, amelyeknek utódait – mint egykori arisztokrata családok tagjait – még ma is szigorúan, örökölt sorszámozott névvel ellátva számon tartják.

Szilvásváradon a törzsmének a régi Pallavicini kastély melletti istállóban laknak. A Ménistálló nyitvatartási időben várja az érdeklődőket, akik testközelből tekinthetik meg ezeket a nemes állatokat. A törzsmének istállójához  kiállítás is tartozik, amely a lipicai fajta eseményekben gazdag, értékes tenyésztési történetét, tenyésztési dokumentumait és használati tárgyait mutatja be.

Ma a terület bővült és már szállásfoglalásra is lehetőség van a múzeum fölött. A Plútó Szállóra keresztelt épületszárnyat, az 1860-ban épült istálló tetőterében alakították ki. Hét berendezett szoba áll a vendégek rendelkezésére, – természetesen lovas stílusban – valamint egy különterem is, amely kiválóan alkalmas kisebb megbeszélésekhez, konferenciákhoz és csapatépítő tréningek lebonyolítására.

Szilvásváradon, a Fenyves út 4.sz. alatt található a Hajtókocsi Kiállítás, ahol a ló vontatta közlekedési eszközök gyűjteménye kapott helyet, az egyszerű szekértől kezdve a legdíszesebb hintókig.

Az 1952-ben alapított Szilvásváradi Állami Gazdaság, mai nevén Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad feladata a magyarországi lipicai törzstenyészet fenntartása.

Az Állami Ménesgazdaságról, ill. lovas szolgáltatásokról bővebb információ: www.menesgazdasag.hu

Forrás: www.szilvasvarad.hu