Szinte a település szimbólumává vált Szilvásvárad Református Kerektemploma, mely egyes feltételezések szerint 1837-40 között Hild József tervei alapján épült. Ez azonban még a mai napig vitatott. Az azonban egészen biztos, hogy építőmestere Povolnai Ferenc egri építész volt. Építtetője Gróf Keglevich Miklós, a falu földesura volt.

A templom története körül rengeteg legenda terjeng, azt azonban sokan tudni vélik, hogy 1832-ben veszélyessége miatt lebontották az akkori épületet.

1837-ben kezdték meg az új templom építését, ugyanazon a helyen, a gróf segítségével, mely három év alatt épült fel. A templomban található padokat a bánfalvi erdőből hozatott harminchárom tölgyfa gerendájából egy helyi asztalosmester készítette. A templom érdekessége, hogy Gróf Keglevich Miklós katolikus vallású volt, és a mende-mondák szerint az épületet eredetileg katolikus templomnak szánta, de az egri Pyrker érsekkel való nézeteltérése miatt a gróf az épülő templomot a református egyháznak adományozta. Az építésben való segítségét egy feltételhez kötötte: a templom homlokzatára a következő szövegnek kellett felkerülnie: „Szégyenüljenek meg a faragott képeknek minden szolgái”. Ez még ma is olvasható.

Kör alaprajzú, hengeres építmény bejáratához 12 fokos lépcsősor vezet, melyet bárki megmászhat, azonban ehhez a helyi lelkész segítségét kell kérni, mert a területet évekkel ezelőtt elkerítették.

Főszezon kezdetéig a templom csak vasárnap Istentisztelet alkalmával látogatható.
Istentisztelet 10:00 – 11:00 óráig tart.

Tel.: +36+36-564-070
Web: www.kerektemplom.hu

Forrás: www.szilvasvarad.hu