Hatvan percet szentelhetünk Földünknek szombaton, hiszen ismét elérkezett a Föld órája elnevezésű környezetvédelmi akció. Idén 178 ország, köztük hazánk is csatlakozott a 2006-ban indult kezdeményezéshez, Gyöngyösön pedig ismét sötétbe borul egy órára a Fő tér és környéke. Mint a korábbi években, idén is a gyöngyösi csillagászkör várja a lakosokat, akik a távcsövek segítségével közelebbről is szemlélhetik a csillagokat, bolygókat.

Az energiatakarékosságra és az életmód újragondolására buzdít idén is a WWF Magyarország a világ legnagyobb önkéntes akciójával, a Föld órájával. Minden év márciusának utolsó szombatján a világ legnagyobb és leghíresebb épületei, terei borulnak sötétbe azért, hogy mindenki számára fontossá tegyék az energiatakarékosságot. Gyöngyös szinte a kezdetektől tagja az akciónak, ekkor több utcára is érdemes elemlámpával indulni.

– Mivel a Fő tér a forgalom elől el van zárva, így ott a közvilágítást is le lehet kapcsolni, és hát a Szent Bertalan Templom, zeneiskola, Szent Koronaháznak a díszkivilágítását fogjuk lekapcsolni fél kilenctől fél tízig – jelentette be dr. Szemes Paula, a városháza környezetvédelmi főelőadója.

– A szervező, tehát a WWF Magyarország ezen keresztül méri föl egy-egy városnak az aktivitását. Az előző években ennek alapján hirdették meg a magyarországi Föld órája fővárost, mindenféleképpen én úgy gondolom, hogy aki egyetért ezzel az akcióval, meg egyáltalán a környezetvédelemmel, az tegye meg, hogy regisztrál – jegyezte meg a szakember.

Azonban ezen kívül is sokat tehetünk környezetünk védelméért, hétköznapi, egyszerű mozdulatokkal. Kapcsoljuk le a nem használt elektronikus berendezéseket, oltsuk le a villanyt, zárjuk el a csapokat. Ezekkel a pillanatokkal nem is hinnénk, de nagyon sokat tehetünk földünk védelméért.

 

2017. március 24.

Forrás: http://gyongyostv.hu/31086-a-fold-oraja-2/