Kétnapos tavaszi véradást tartanak a Mátra Művelődési Központban, melyre már az első napon 3 óra alatt több mint 50-en érkeztek. Aki hétfőn nem tudott elmenni vért adni, annak kedden reggel nyolc órától délután két óráig lesz lehetősége segíteni a Mátra Művelődési Központban. „Amit magunkért teszünk, az velünk együtt meghal. De amit másokért és a világért, az örökké megmarad.” – ennek a mondatnak a jegyében rendezte meg újfent 2 napos, tavaszi véradó napját a Magyar Vöröskereszt Gyöngyösi Területi Szervezete.

A területi vezető elmondta: még mindig kevés fiatal megy el vért adni, de a középiskolák közötti véradóverseny változást hozhat.

– Egyre több és több olyan rutinműtét van, amihez sok vérre van szükségünk, és ugye egyre kevesebb a véradónk, ez nem titok, nagyon sokan sajnos megbetegszenek, esetleg meghalnak, kiöregszenek és a fiatalokat egy kicsit nehezebb megfogni is meg megtartani is. Én azt gondolom, hogy a középiskolák közötti véradó verseny ennek azért fog egy kicsi hátszelet adni – mondta Liszkainé Aradi Mária.

Fontos tudni, hogy a véradás során nagyjából 450 ml vért vesznek le, ez a mennyiség jótékony hatással van a testünk vértermelésére, és felfrissül a szervezetünk.

Minden véradás alkalmával vannak első véradók, akiknek zöme mások ajánlásával érkezik.

– Az a tapasztalatunk, hogy úgy lesz első véradó valaki, ha a környezetéből valaki rábeszéli arra, hogy -„gyere el, nem kell félni, neked is jó” – a szűrés fontosságára felhívja a figyelmet, vagy elmondja azokat a tudnivalókat, ami nem csak arról szól, hogy milyen nemes dolog vért adni, hanem az is, hogy a mi egészségünk számára milyen fontos az, hogy ha vért adhatunk. A személyes meghívásnak van a legnagyobb ereje – tette hozzá a területi vezető.

Aki hétfőn nem tudott elmenni vért adni, még kedden is megteheti, ugyanis reggel 8 órától egészen délután 2 óráig várják az embereket a Mátra Művelődési Központban.

2017. március 27.

Forrás: http://gyongyostv.hu/31100-tavaszi-veradas/