Magyarország legmagasabb településén, a festői szépségű Mátraszentimrén nyílt meg a Mátra Ásványház Múzeuma. Talán a sors keze, hogy a gyűjteménynek teret adó épület korábban éppen egy paleontológus professzor üdülője volt….
A mintegy 150 m2-es kiállítótér érdekessége, hogy hazánkban egyedülálló módon egy működő ásványcsiszoló műhely életébe is bepillantást nyerhetnek a látogatók.
A múzeum a Magyarországon talált ásványokon kívül szép kollekcióval rendelkezik a nagyvilágból is. Összesen mintegy 150 féle ásványt lehet megismerni több mint ezer kiállított ásvány és ásványtársulás megtekintésével. Emellett mintegy 50 fajta, valaha élt élőlény, teljes vagy részbeni fosszíliája is megtekinthető a kiállítás anyagában. Az UV kamrában az ultraibolya fény ásványokra gyakorolt hatását lehet megfigyelni. A gyerekek kipróbálhatják az aranymosást. Kicsik és nagyok egyaránt részt vehetnek szervezett ásványgyűjtő túrákon.
A múzeum színes programjai egész évben igénybe vehetőek, és akár több napos elfoglaltságot is nyújthatnak a Mátrában vendégeskedő turisták számára.

Forrás: www.matraasvany.hu