Az országban egyedülálló, természetes, szén-dioxidos szárazfürdő-kezelések (mofetta) egyre több ember számára válnak elérhetővé, s az erre épülő turisztikai fejlesztések is szárnyra kaphatnak – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

A mofetta lényege, hogy a betegek egy medencében ülnek, ide engedik bele a szén-dioxidot. Folyamatosan kísérleteznek ezzel a fajta gyógyítással, a kezeléssel megelőzhetőek a végtagamputációk – mondta Szőnyiné Tóth Zsuzsanna, a Mofetta ügyvezető igazgatója.

Tavaly ősszel indult be egy olyan kísérleti sorozat, mely két reumatológiai betegségre, a szklerodermára és a Raynaud-szindrómára próbálja bizonyítani a szén-dioxid-kezelés hatásosságát. Nagyon jó a gyógyulási arány, 95-97 százalékos a javulás. Nem a kezelés végén, hanem az azt követő egy-két hónapban tapasztalhatóak a pozitív jelek. Ez nem a betegség megszűnését jelenti, hanem a panaszok olyan mértékű enyhülését, melyekkel együtt tudnak élni a betegek – magyarázta.

Mátraderecskét hivatalosan is gyógyhellyé nyilvánították – nyilatkozta Forgó Gábor, a település polgármestere. A 32. gyógyhelye vagyunk Magyarországnak, viszont az egyetlen, ahol három gyógyító tényező – a klíma, a víz és a gyógygáz – egyszerre van jelen. Ez a világon is egyedülálló – tette hozzá.

A mofetta látogatottsága tíz év alatt megháromszorozódott, mióta tb-támogatottak lettek a kezelések, megduplázódott. 35 ezer kezelésünk van kiírva már – hangoztatta.

Magyarországon jelenleg egyetlen intézmény szolgálja az érbetegek rehabilitációját, Kapuvár. Indokolt lenne Kelet-Magyarországnak is egy érbetegközpont, ez pedig Mátraderecske lehetne. Szeretnének felépíteni egy szanatóriumot is – árulta el.

Forrás és fotó: www.hirado.hu