Négy évtizede alakult meg hazánk harmadik, ugyanakkor első hegyvidéki jellegű nemzeti parkja. A több mint 400 km2-es terület védnökének 2017-ban a Kaláka együttest kérték fel.  Gryllus Dániel, a zenekar vezetője örömmel népszerűsíti az egyedülálló növény- és állatvilágot, a park 1100 barlangját, csodálatos vízeséseit, meredek sziklaormait, vármaradványait

A park rendeltetése, hogy biztosítsa a természetes növény- és állatvilágának, földtani, tájképi és kultúrtörténeti értékeinek fennmaradását, és a további kutatásához szükséges feltételeket. A nemzeti park területét az alapítást követően kétszer bővítették. Napjainkban csaknem az egész Bükk-hegységre kiterjed, magába foglalva annak legszebb, természeti értékekben leggazdagabb részeit. Mai területe jogszabály szerint 43.169 hektár, melyből 6.009 ha fokozottan védett.

Napjainkban három megyét (Heves-; Nógrád; Borsod-Abaúj-Zemplén-megye) is érintő működési területén élőhely- és fajmegőrzési, valamint kutatási programokat folytatnak.

A természetes élőhelyek megőrzési felelőssége a védett területek határain túl terjed. A még megmaradt élőhely-töredékek fenntartását a Natura 2000-hálózat biztosítja. Számos nemzetközi, határmenti természetvédelmi együttműködési program segítségével alakították ki azt a szakmai hátteret, amelyre a hosszú távú élőhelyfenntartás alapozható.

A park a természetvédelmi értékek megőrzésével együtt – a természeti környezet terhelhetőségét szem előtt tartva – a természetjáráshoz, turizmushoz, a környezeti neveléshez kapcsolódó igényeket is szolgál. Ökoturisztikai programkínálatában a kiállítások, tanösvények és terepi bemutatóhelyek hálózata mellett több olyan eseményt, szakvezetett túrát ajánlanak, amelyen a résztvevők a természeti értékek mellett megismerhetik a térség kulturális, néprajzi és gazdálkodási hagyományait is.

Forrás: http://bnpi.hu/

Fotó: Gál Gábor