Egy hete országos díjlovagló minősítő versenyt rendeztek Szilvásváradon, a tavaly novemberben átadott, megújult fedeles lovardában. A 15 éves egri Borza Dominik két aranyérmet szerzett. Az ifjú tehetséggel a verseny utáni napokban, edzés közben beszélgettünk a Borza Tanyán.

– Gratulálunk a sikeres versenyhez! Ilyen eredményre számítottál?
– Köszönöm! Verseny előtt igyekszem félretenni az esélylatolgatást, inkább arra koncentrálok, hogy minden előjöjjön, amit az edzéseken gyakoroltam. Természetesen nagyon boldog vagyok, hogy ez a két első hely a licensz-szerző kategóriában összejött.
– Hol készültél a megmérettetésre?
– Szerencsés vagyok, mert lovas hagyományokkal rendelkező családban nőttem fel, gyakorlatilag beleszülettem a lovazásba. Kisgyermek korom óta lovagolok, lovakat tartunk, természetes számomra az állatok jelenléte. Édesanyám díjlovas edző, édesapám Borza József – akinek a neve a karate sport világából lehet ismerős – szintén több generáció óta foglalkozik lovakkal. Az otthoni edzések mellett hivatalos egyesületei tag is vagyok, edzőm Losonczy Anikó, az Ács Róbert team tagja. Egy éve az ő máriakálnoki díjlovagló kiképző centrumokba járok tanulni.
– Merre szoktál versenyezni, milyen eredményeid vannak?
– Gyermek ügyességi versenyeken kezdtem, később ifjúsági rajtengedély vizsgát tettem, ezzel már komolyabb rendezvényeken is részt vehettem. A hazai pályák mellett nemzetközi mezőnyben is megmérettem már magam. Nemrégiben Olaszországban lettem ötödik egy rangos mezőnyben, ott edzőtáboroztunk is. Húsvétkor Ausztriába utazunk, de több hazai és külföldi verseny t is tervezünk erre az évre.
– Hogy képzeljük el egy napodat?
– Korán kelek, sokat serénykedek a lovak körül, etetem, gondozom, takarítom őket. Nem könnyű feladat, de minden perce megéri. Aztán iskolában megyek, kilencedikes középiskolás vagyok. Délután edzések, hétvégén versenyek, felkészítő táborok várnak két lovammal, Whispering Beauty-val és Depardieu-vel. Nyáron sokat tartózkodom a Hortobágyon, a Mátai Ménesben vagyok csikósbojtár. A díjlovagláshoz képest ez egy egészen más műfaj: hagyományos öltözetben, a népi hagyományokat követve élünk, karikás ostorral vágtatunk a pusztában, bemutatókat tartunk.
– Köszönjük a beszélgetést, további sikereket, szép eredményeket kívánunk!

A fiatal lovasról edzőjét, a Németországból hazatért nemzetközi versenyzőt, elismert díjlovagló szakembert Losonczy Anikót is kifaggattuk. Véleménye szerint Dominik az elmúlt fél évben nagyon sokat fejlődött. Ennek köszönhetően bekerült a magyar póni válogatottba, így idén augusztusban részt vehet az Európa-bajnokságon, melynek rendezési jogát Kaposvár nyerte el. Nagyon sok munka vár rájuk a következő időszakban.

Dominik az egri Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban tanul. Megkérdeztük az iskola igazgatóját, Gönczi Sándort, hogyan tudják összehangolni a tanulást a versenysporttal. Az igazgató elmondta, hogy intézményük kifejezetten támogatja a sportban jeleskedőket. Náluk tanul például Gledura Benjámin, nemzetközi sakk-nagymester is. A nemzetközi szintű sportolók tanóra kedvezményeket kapnak, tekintettel a rendszeres elfoglaltságokra: edzőtáborokra, utazásokra. Dominikra a tanárai, osztálytársai is nagyon büszkék.

 

 

 

 

 

Fotó: Kékes Online