Az elmúlt heti havazás nem várt helyzetet teremtett a Mátrában. Többen napokra a hegy fogságában estek áram és telefon nélkül. A hasonló helyzetek elkerülése érdekében egyeztetett ma Horváth László, a térség országgyűlési képviselője, Szabó Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója és dr. Jung László, az Egererdő Erdészeti Zrt. vezérigazgatója.

A zöldbe borult fák nem bírták a hóterhet, sok az úttestre dőlt, ami akadályozta a közlekedést és a mentést, illetve számos elektromos légvezetéket elszakított. A ma délelőtti egyeztetésen szóba került a közutak melletti védősávok méretének megnövelése, ami a nyilvánvalóan a kritikus szakaszok mentén fák kivágásával járna. Ez ugyan fokozhatná a közlekedésbiztonságot, ugyanakkor természetvédelmi tekintetben aggályos és a szakemberek szerint nehezen fenntartható alternatíva. A kritikus szakaszokon akár 30 méter magas fákról beszélünk, így el lehet képzelni, hogy ez milyen jelentősen alakítaná át a Mátra látványát az utak mentén.

Az áramot szállító légvezeték kiváltására a szakemberek egyik javaslata az útpadka mellett elvezetendő földkábel lefektetése volt. Ez a megoldás nem jelentene olyan környezeti terhelést, és könnyebben kivitelezhető, mintha az erdő területén, a sziklás talajban kellene végigvinni a vezetéket.

A beszélgetés során dr. Jung László példaként hozta fel az erdészet új turistaházát, amelybe olyan aggregátort szereltek be, amire áramkimaradás esetén automata vezérlőegység kapcsol át. Az elektromos áram nem csak a világításhoz és melegítéshez szükséges, hanem egyebek mellet a szennyvízátemelő szivattyúk működéséhezés és a mentőegységek telefonos kapcsolattartáshoz is. Megfontolandó, hogy a hegyi településeken található, közösségi funkcióval bíró épületek  – például hotelek, önkormányzati ingatlanok- működéséhez érdemes lenne-e a feltételként szabni az ilyen aggregátorok meglétét.

A Felső-mátrai utak egyébként szombattól járhatók, a hatóságok és a speciális mentőalakulatok éjt nappallá téve, különösen nehéz körülmények között, közösen tisztították az utakat, megfeszítve dolgoztak az emberek biztonságáért – olvastuk a képviselő facebook oldalán.