Az ország legzöldebb szállodája cím után immár klímabarát díjjal is büszkélkedhet a Palik Tibor tulajdonában álló Sástó Hotel. A Heves Megyei Közgyűlés által alapított elismerést első alkalommal adták át pénteken, a megyeházán.

– A Sástó Hotel 2016-ban elnyerte az ország legzöldebb szállodája címet. Milyen követelményeknek kell megfelelni ehhez?

– Hotelünk a Mátra szívében található, így már az építkezéskor sem volt kérdés, mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy beilleszkedjünk a természetbe, s ne terheljük azt. Épp ezért, a szállodánk építésekor és üzemeltetésekor a környezetvédelmi szempontokat maximálisan szem előtt tartottuk. A beruházás során az épületek energiahatékony műszaki megoldásain túl arra is törekedtünk, hogy az építkezéskor minél kevesebb fát vágjuk ki. A szállodaépületben hőszivattyús fűtést alkalmazunk, ami geotermikus energiát hasznosít, a tetőkre pedig 20 napkollektort telepítettünk. Az energiafelhasználásunk maximum 10%-a gáz, a többit napenergiával és hőszivattyúval nyerjük. A geotermikus fűtés nagy szerepet játszott abban, hogy elnyertük a legzöldebb szálloda címet.

– A munkatársaknak is sikerült átadni ezt a szemléletet?

– Igen, maximálisan. Úgy vélem, hogy a minősítés nemcsak a vezetőség klímatudatos hozzáállásának köszönhető, hiszen a munkatársaink szemléletébe is beépült a környezettudatosság. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, újrahasznosított papírt használunk és csapadékvízzel locsolunk. Ez nálunk már nemcsak követelmény, a napi rutin része.

– Mit jelent önnek, hogy immár a Heves Megyei Klímabarát Díjat is a kezében tarthatja?

– Felemelő érzés. Minden elismerésnek örülök, hiszen ez azt mutatja, hogy kollégáimmal közösen jó irányba haladunk, s talán példát is mutatunk más vállalkozások számára.

– Ha jól tudom, több olyan vállalkozást is irányít, melynek fontos része a környezetvédelem.

– Igen, élelmiszeripari gépgyártással, ásvány- és gyógyvíz-palackozással is foglalkozunk. Az 1990-es évek végén megvettük a rossz állapotú sástói kempinget, majd 2013-ban Mátra-Kemping Sástó néven újjáépítettük. A Sástó felett lévő kőbánya területén létrehoztuk az Oxygen Adrenalin Parkot bobpályával, kalandparkkal és egyéb élményelemekkel. A kalandparkba több száz fát ültettünk, tavat létesítettünk és parkosítottunk. Hiszem, hogy a jó példa ragadós, s bízom abban, hogy a környezetünk megóvása érdekében tett kis lépések az utánunk jövő generációk számára kamatoznak majd.

Palik Tibor mellett Tiszanána Község Önkormányzata, valamint Heves Város Önkormányzata is elismerésben részesült. A Heves Megyei Klímabarát Díj azoknak a Heves megyében tevékenykedő vállalkozásoknak, szakmai és önkormányzati szervezeteknek, civil szervezeteknek, valamint magánszemélyeknek adományozható, akik tudatosan foglalkoznak az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekkel és klímatudatosan végzik tevékenységeiket. A díjakat Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Tóth Csaba és dr. Bényi Szabolcs Tamás alelnökök adták át.

Szerző: KékesOnline

Fotó: Czímer Tamás