A 23 éves recski Nagy Norberttel, a magyar gyorsasági autósport jelenlegi egyik legnagyobb tehetségével beszélgettünk.

Hogyan indult a pályafutásod, hány éves korodban fertőzött meg az autózás?

– 6-7 éves koromban kezdtem el gokartozni, de akkor még természetesen csak amatőr szinten. 8 évesen ültem be a versenygokartomba és indultam el az első versenyemen. Azóta folyamatosan versenyzem.

Szülői segítség vagy pedig ismeretség által indult el a pályafutásod?

– Édesapám is versenyzett, vele kezdődött el az egész, az ő segítségével. 2008-ig saját erőből és szponzor segítségével finanszíroztuk a futamokat, azóta pedig már teljesen rá vagyunk utalva a szponzorokra.

– Akkor mondhatni, hogy édesapád motivált abban, hogy autóversenyző legyél?

– Így van! Beleszülettem ebbe az egészbe, így, hogy ő is versenyzett.

– Ki a példaképed?

– Szerintem a magyar pilóták közül egyből mindenki Michelisz Norbertet mondaná, mert olyan sikereket ért el, ami Magyarországon egyedülálló, illetve talán, Alex Zanardi, aki elvesztette mindkét lábát, és így is sokat versenyzett, sőt futamokat is nyert a BMW-el a világbajnokságon. Talán ők ketten.

– Hogyan kerültél kapcsolatba a Zengő Motorsporttal?

– 2013-ban versenyeztem náluk először. A magyar autósportos körök nagyon kicsik, mindenki ismer mindenkit. Amikor valaki elindul a versenyen, teljesen természetes, hogy ismerem Zengő Zolit, vagy éppen a Zengő csapat tagjait. 2012-ben, amikor eldöntöttük, hogy szeretnénk nemzetközi porondon versenyezni, akkor szóba jött a Zengő Motorsport és született egy megállapodás.

– Rengeteg díjat nyertél már, szuper eredményeid vannak. Melyikre vagy a legbüszkébb?

– 2015-ben volt egy Nagy Futam győzelmem, ami egy szicíliai hétvége volt az ETCC-nél, és a tavalyi év végi 3. helyezésemre a bajnokságon. Talán ez a kettő a legnagyobb sikerem, ezekre a legjobb visszagondolni.

– Mozgalmas hétvégén vagy túl. Hogyan értékeled a hétvégi versenyt Monzában?

– Az egész hétvége nem kezdődött annyira jól, mert voltak gondok az autóval, az enyémmel és a csapattársaméval is, úgyhogy elég sokat dolgoztak a szerelő srácok, hogy versenyképes állapotba hozzák az autókat, aztán egész jól sikerült. Gyorsak voltunk az időmérőn. A rajt volt, ami nem tetszett, ott valami probléma volt az autók rajtelektronikájával, az első futamban el sem tudtunk indulni, lefulladtunk, és a második futamon is nehézkesen indultunk el. Viszont a versenytempónk az nagyon jó volt. Úgyhogy legközelebb jól kell rajtolni és akkor minden rendben lesz.

– Hol találkozhatnak veled legközelebb?

– A jövő hétvégén a Hungaroring ETCC és WTCC is lesz, ami több embert vonz néha, mint a Forma- 1. Rengeteg néző van, sokan várják. Az év egyik legjobb hangulatú versenyének tartják. Ott lehet velem találkozni, megnézni a versenyautót.

Szerző: KékesOnline, Géczi Adrienn
Fotó: Nagy Norbert