Mozsár Alex egyéni rekordját megjavítva lett világkupa győztes a III. CMAS Uszonyosúszó Világkupán, 400 és 800 méteren pedig ezüstérmet szerzett. A versenyt április 21-23-án tartották Lengyelországban. A 16 éves sportolóval készítettünk interjút.

– Hogyan és mikor kezdtél búvárúszással foglalkozni?
– Anyukám és a két testvérem is uszonyos úszó, így gyakorlatilag ebbe nőttem bele. Amint megtanultam úszni, máris ezt a sportot kezdtem űzni. Tíz éve – hat évesen – kezdtem, harmadik éve vagyok eredményes versenyző.

– Pontosan mit értünk uszonyos úszás alatt?
– Van nagy- és kisuszonyos, valamint felszíni (sznorkeles) és a búvárúszás (palackos). A felszíni úszásban 50 és 1500 méter közötti távok vannak, a búvárúszásban pedig 50-400 méter közöttiek.

– Hány edzésed van hetente?
– Kilenc. A gyöngyösi uszodában az edzőmmel, Veres Andrással készülünk a versenyekre. A mi korosztályunknak már Európa-bajnokságot és világbajnokságot is rendeznek, a fiatalabbak (9-10 évesek) csak hazai versenyeken indulnak.

– Mik az eddig legjobb eredményeid?
Tavaly Franciaországban világbajnoki ezüstérmes lettem 400 méteres búvárúszásban. Idén márciusban az olaszországi világkupán 800 méteres felszíni úszásban egyéni csúccsal aranyérmet szereztem, 200 méteren pedig ezüstöt.

– Mi a kedvenc távod és úszásfajtád?
– A 400 méter megy a legjobban felszíni- és búvárúszásban is. A 800 métert már túl hosszúnak találom, a 200-at meg rövidnek. 🙂

– Az iskolával hogy tudod összeegyeztetni a sok edzést?
– Reggel fél 5-kor kelek, 6-tól 7-ig van egy edzésem, 8-tól iskolában vagyok, majd délután 3-tól 6-ig ismét az uszodában. Mindehhez speciális étrendem van, amit egy dietetikus külön nekem állított össze.

– Mi a legfőbb célod ebben a sportágban?
– Világbajnok szeretnék lenni idén nyáron, Oroszországban. Úgy érzem, 400 és 800 méteren is lehet esélyem.

– Szabad idődben – ha van ilyen – mivel foglalkozol?
– Pihenek, tanulok és horgászom.

– Foglalkozásként is az úszásban gondolkodsz?
– Nem, munkakánt inkább az ipari gépészet érdekel.

Szerző: KékesOnline

A búvársport szakágai közül a legnépszerűbb az uszonyosúszás, mely uszodai sportág. Gyorsaságával és látványosságával kiemelkedik az uszodai sportágak közül, uszodai Forma–1-nek is hívják. Hazánkban évek óta ez az egyik legeredményesebb nem olimpiai sportág. (sportolanemzet.hu)