A Területfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a gyöngyösi választókerületben megvalósuló projektekről tartott ma sajtótájékoztatót Horváth László, a térség országgyűlési képviselője és Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke Gyöngyösön. A sajtótájékoztatón több érintett Heves megyei polgármester is részt vett.

Horváth László kiemelte, hogy a projektek támogatási intenzitása 100%-os, így az önkormányzatoknak nem kell önrészt biztosítani a projektek megvalósuláshoz. A támogatói döntéseket a megyei önkormányzattal és a települési vezetőkkel közös munka előzte meg, azok a helyi igények alapján születtek meg.

Szabó Róbert elmondta: Heves megyében  51 településen, összesen mintegy 13,1 milliárd forint értékben 82 projekt valósulhat meg. Megyénkben a TOP keretében rendelkezésre álló összes forrásból – mintegy 41,7 milliárd forintból – 16,7 milliárd forint már támogatói döntéssel rendelkezik.  A fejlesztések egy élhető, gazdaságilag prosperáló megye létrehozására irányulnak.

A támogatások elsősorban a helyi gazdaságfejlesztést, a foglalkoztatás elősegítését és az önkormányzatok gazdasági feltételeinek javítását szolgálják – hangsúlyozta Horváth László. A múlt héten meghozott döntések értelmében a TOP első ütemében több mint 7 milliárd forint felhasználására lesz lehetőség a térségben.

Ipari parkok gazdaságfejlesztésére 900 millió, turizmusfejlesztésre 800 millió, a munkába állást segítő intézmények (óvoda, bölcsőde) fejlesztésére közel 1 milliárd, az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére 540 millió forint áll rendelkezésre. Az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztésére 274 millió forint lesz fordítható, közösségi zöld területek kialakítására 675 millió forint áll rendelkezésre. 212 millió forintból valósulnak meg környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések, a szociális alapszolgáltatások fejlesztésére pedig 160 milliós keret nyílik meg. A helyi foglalkoztatási együttműködések elősegítésére 420 millió forintról született döntés, míg néhány méltatlanul rossz állapotban lévő alsóbbrendű út fejlesztésére 1 milliárd forintról.

A térség támogatást nyert települései a következők: Bélapátfalva, Bodony, Domoszló, Kál, Sirok, Verpelét, Balaton, Gyöngyöspata, Pétervására, Gyöngyössolymos, Szilvásvárad, Bekölce, Tófalu, Gyöngyös, Kápolna, Nagyvisnyó, Feldebrő, Váraszó, Gyöngyöstarján és Tarnalelesz.

Horváth László emlékeztetett: 100 éve óriási tűzvész pusztított Gyöngyösön. Az akkor leégett Szent Bertalan templom toronysisakjának rekonstrukciója is megvalósul és a templom turisztikai hasznosítása is megoldott lesz. A vallásturisztikai attrakciót kerékpárút köti majd össze a mátrafüredi Keresztelő Szent János templommal az erre elkülönített 492 millió forintból.

Szerző: KékesOnline
Fotó: Czimer Tamás