A tervekről Szűcsné Major Ildikóval, a Heves Megyei Közgyűlés Jobbik frakciójának tagjával beszélgettünk.

– Miért döntött úgy a Jobbik, hogy napirendre tűzi a bérunió kérdését?

– Ma Magyarországon a bérkérdés, létkérdés, az alacsony fizetések komoly, összetett társadalmi problémákat okoznak. Vona Gábor ezért hirdette meg tavaly december 18-án a bérunió programját. Ez nem csak nálunk okoz nehézségeket, az összes közép-kelet-európai ország osztozik benne és támogatja a javaslatunkat. A helyzet annyira súlyos, hogy csak nemzetközi összefogással, közös fellépéssel, az Európai Unió szintjére emelve oldható meg.

– Milyen problémákat okoznak az alacsony bérek?

– Ez a legfőbb oka az elvándorlásnak, annak, hogy hazánkat elhagyják a fiatalok. Ez rettenetes munkaerőhiányt okoz, ami kihatással van a társadalombiztosítási- és a nyugdíjrendszerre is. A munkaerőhiány nagymértékben akadályozza a gazdaságélénkítést. Az elmúlt hat évben 78 ezer magyar gyermek született külföldön – ez ijesztően nagy szám. Sajnálatos módon a Fidesz nem vette napirendjére a bérunió kérdését. A munkaerőhiányt ők Közép-Ukrajnából behozott vendégmunkásokkal kívánják megoldani, mi inkább azt szeretnénk, ha hazajönnének a külföldön dolgozók.

– A nemzetközi összefogás mellet az önkormányzatok támogatását is kérték.

– A Jobbik önkormányzati képviselői országszerte benyújtották erre vonatkozó javaslatukat a helyi önkormányzatokhoz, azonban mindössze 20%-uk támogatta a kezdeményezést. Ezt elkeserítőnek tartjuk. Az ország számos, a lakosság által megválasztott képviselője nem kíván tenni lépéseket a magasabb bérekért.

– Milyen hatással lehet a béremelés a gazdaságra?

– A Fidesz az alacsony bérek fenntartásában érdekelt. Meggyőződésünk, hogy a hazánkba települt multinacionális vállalatok akkor sem mennének el, ha magasabb béreket kellene fizetniük, hiszen nem csak ez tartja itt őket, hanem például a jól képzett munkaerő is.

– Elképzelésük szerint minden szektorra kiterjedne a bérunió?

– Igen, a multikra, a kis- és középvállalkozásokra és az állami alkalmazottakra is. Tisztában vagyunk vele, hogy a béremelés terhet is jelent a munkaadóknak, így azt nem egyszerre, hanem fokozatosan vezetnénk be. A folyamat hosszú lesz, de a legfontosabb az, hogy kitűztük a célt, és ezzel felnyitjuk az EU szemét arra, hogy mi is egyenrangú tagállamok vagyunk az unióban, nem csak másodhegedűsök. Az árak már európai szinten vannak, most a bérek megemelésén a sor.

– Milyen szakmai szervekkel folytatnak egyeztetéseket?

– Tárgyaltunk a szakszervezetekkel, lakossági fórumokat tartunk, folyamatosan egyeztetünk a munkaadói és a munkavállalói oldallal is. Május 22-én az Európai Bizottság eldönti, hogy támogatja-e a javaslatunkat. Amennyiben az ügy pozitív elbírálásban részesül, megkezdhetjük az aláírásgyűjtést. 9 országban összes 1 millió aláírást kell gyűjteni ahhoz, hogy az Európai Parlament tárgyaljon a kezdeményezésünkről.

– A bérunió a 2018-as választási kampány fontos eleme. Milyen hasonlóan lényeges kérdéseket feszegetnek még?

– Fontos leszögezni, hogy ez nem egy kampányfogás. A célunk az, hogy hazánkat kihúzzuk a szakadékból, és fejlődő pályára állítsuk. A jelenleg futó plakátkampányunk üzenete kulcsfontosságú. Emellett számos dologban késztettük már meghátrálásra a Kormányt. A közelmúltban a Jobbik nyomásgyakorlásának köszönhetően sikereket értünk el egyebek mellett a védőnői bérrendezés, a munka törvénykönyvének módosítása vagy az állatvédelem ügyében. Folyamatban van a 2018-as kormányprogramunk kidolgozása. Mi egy tisztességes, pozitív, programalapú kampányt szeretnénk folytatni.

Szerző: KékesOnline
Fotó: TV Eger