Óriási pénzeket hozhat a térségbe a Mátra kiemelt turisztikai térséggé minősítése, több tízmilliárdos forrás nyílhat meg. A problémás légvezetékeket földkábelekre cserélik.

Idén 130 éves a mátrai turizmus. Ebből az alkalomból tartott ma konferenciát a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület és a Gyöngyös Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület a mátrafüredi Hotel Ózonban.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője a mátrai turizmus kapcsán a biztonság szerepét emelte ki. Az elmúlt időszak szélsőséges időjárása megmutatta, hogy a személy- és vagyonvédelem elsődleges fontosságú, a megközelíthetőségnek és az áramellátásnak biztosítottnak kell lenni. A magyar turizmusfejlesztés ettől az évtől új keretek között mozog, a projekteket nem szigetszerűen, hanem térségi szinten valósítják meg – emlékeztetett a képviselő.

Az országban jelenleg három kiemelt turisztikai térség van: Balaton, Sopron-Fertő és Tokaj-Felsőtisza-Nyírség. A kiemelt turisztikai térségi státusz komoly forrásokat jelent az érintett régióknak, a Balaton 300 milliárd, Sopron-Fertő mintegy 70 milliárd, Tokaj-Felsőtisza-Nyírség pedig 102 milliárd forintból fejlődhet tovább.

A bevonandó térségekre vonatkozó javaslatokat a Magyar Turisztikai Ügynökség terjeszti a kormány elé. Horváth László elmondta: a szakmai szervezet vezetőjével való sikeres egyeztetés eredményeként lehetőség van arra, hogy még az év végéig a Mátra beillesztésre kerüljön a programba. Ez történelmi lehetőség és felelősség is egyben – emelte ki a képviselő. A turisztikai térségek között igen erős a verseny, a Mátrának ehhez kell felzárkóznia. A különböző típusú turisztikai szolgáltatások egységként való kezelése innentől elengedhetetlen. A kiemelt turisztikai térséggé válás folyamatát a képviselő koordinálja, az ehhez szükséges szakmai anyagok összeállításában pedig elsősorban a mátrai turisztikai desztináció menedzsmentek (TDM-ek), az önkormányzati vezetők és az infrastruktúrát kezelő hatóságok tudására, aktív közreműködésére számít. A kiemelt térségben megvalósuló fejlesztésekhez háttérágazati fejlesztés is kapcsolódhat.

Horváth László a konferencián azt is bejelentette, hogy tárgyalásokat, előkészítő szakmai egyeztetéseket folytatott a Magyar Energia Hivatallal és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal annak érdekében, hogy a Felső-Mátrában több súlyos áramellátási nehézséget okozó, sérülékeny légvezetékeket földkábelekkel lehessen kiváltani. Ez mérföldkő lehet a biztonság terén. A következő időszakban a régóta várt beruházás tervezési munkálatai kezdődnek meg.

A rendezvény megnyitójában Kápolnai Nagy Ágnes, a 11 éve alakult Mátra Jövője Turisztikai Egyesület elnöke ismertette az évfordulóhoz kapcsolódó programokat, bemutatta egyesületük tevékenységét, programkínálatuk egyedi és hagyományos elemeit.

Nagy Róbert Károly, a Gyöngyös Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület elnöke köszöntőjében beszélt a közeljövőt érintő terveikről.

Forrás: horvathlaszlo.hu
Fotó: Gál Gábor