Két nap, száz fellépő, ezer élmény! Május 19-21-én rendezik meg a XXIII. Nemzetközi Katona- és Bordal Fesztivál Abasáron. A kiemelkedő jelentőségű kulturális rendezvénysorozat az elmúlt több mint két évtizedben nemzetközi eseménnyé növekedett. Az első néhány évben 20-30 népdalkör tagjai jelentek meg a találkozón, az utóbbi három évben pedig a résztvevő csoportok száma meghaladta a százat is: idén eddig 90 kórus, népdalkör, hagyományőrző együttes jelentkezett fellépőként a Fesztiválra.

A rendezvényhez kapcsolódóan, mintegy „nulladik” napként, az elmúlt évben először szerveztünk Honvédelmi Napot és vetélkedőt, az Abasári Aba Sámuel Általános Iskola diákjai részére. A rendezvény olyannyira jól sikerült, hogy az idei évben együttműködésben a Heves Megyei Védelmi Bizottsággal, a Klebesberg  Intézményfenntartó Központtal, továbbá a HM Hadtörténeti Múzeum és Intézettel, összesen négy település Abasár, Markaz, Domoszló és Kisnána általános iskolás diákjai részére szervezzük meg a pénteki napon a rendezvényt.

A helyi önkormányzat által szervezett fesztivál hétvégén a nyitott pincékben híres abasári borok, az iskolaudvaron népi kézműves vásár, gasztronómiai különlegességek várják az érdeklődőket, a tornateremben pedig egymást váltják egész nap a fellépők. A rendezvény első napján, szombaton a hagyományoknak megfelelően este hét órától gálaműsorral várják a szervezők az érdeklődőket: idén az Abasári Hagyományőrző Dalkör ad koncertet, illetve MH Szolnoki Légierő Zenekar fellépése szórakoztatja az érdeklődőket.

Tovább színesíti a rendezvény programját a Honvédelmi Minisztérium Toborzó Sátra, amelyben a Honvéd Baráti Kör tagjai a saját élményeiket is megosztják a látogatókkal. A Fesztivál két napja alatt népi játszótér, fa körhinta működik, kézműves foglalkozások zajlanak, valamint ingyenesen be lehet járni a települést gumikerekes kisvonattal. Idén Lángné Gréczi Margit festménykiállítását, Kovács István, amatőr karikatúra-rajzoló kiállítását, valamint Lovászné Juhász Rita – Palóc népviselet babakiállítását, és csipkeverés bemutatóját tekinthetik meg a találkozó látogatói. De különleges kiállítással is készülnek a szervezők, Máday Norbert szablyavívó, harcművész, író és műgyűjtő könyvbemutatója, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum vándorkiállítása is megtekinthető péntektől, „Borsody László – a Géniusz” címmel, a magyar vívás kiemelkedő alakjáról.

A hétvégén megtekinthető az Aba Sámuel Emlékpince, a Bol-tetői ásatások, a Katolikus templom valamint a Kapásház tájmúzeum is. A sokrétű Fesztivált tovább színesítik a Leader térségekből érkező árusok, csoportok.

A rendezvénnyel párhuzamosan szombaton Megyei Tűzoltóverseny zajlik az Abasári Sportpályán, a testvértelepüléseink: Kászon-Altíz, Seefeld-Kadolz és szlovák baráti település, Deresk részvételével a 135 éves Abasári Önkéntes Tűzoltó Egyesület tiszteletére.

A Fesztiválra a belépés ingyenes, jöjjön el és ízlelje meg az abasári borokban megcsillanó napfényt.

Forrás és fotó: abasar.hu