A Mátra térségébe érkező kirándulók éjszakai túrán és múltidézéssel egybekötött, korhű ruhában vezetett ásványgyűjtő túrán vehetnek részt a hétvégén.

Május 27-én ismét egy különleges programot rendeznek, az úgynevezett „Utazás” túrán a szervezők a mátrai turizmus 130 éves történetébe repítik vissza a résztvevőket. A Gyöngyösorosziban található Ásványok Házának kollégáival közösen helytörténeti előadásra, tárlatvezetésre és ásványgyűjtő túrára nyílik lehetőség. A túra során régi fotók bemutatásával elevenedik meg a mátrai múlt.

Az Ásványok Házába érkező vendégek több mint 10 000 példányt csodálhatnak meg részletes tárlatvezetés kíséretében és kreatív játékok mellett a gyerekek sem maradnak program nélkül. A túrát korabeli ruhába öltözött túravezető kíséri, emellett lehetőség lesz egykori térképek és képeslapok nézegetésére is. A túra Gyöngyösorosziból, az Ércelő bejárati úttól indul az Ásványok Házához 10 órakor.

A túrával kapcsolatos információk itt olvashatók.

Ugyanezen a napon, este debütál egy egyedi, vadonatúj túrasorozat a Mátrában:

Május 27-én 20.00-kor mutatkozik be Mátraházán a Csillagfényes éjszakai relaxáció című túrasorozat, melynek első „epizódja” Mátraházáról az úgynevezett energiamezőre, a Nagy-Halmaj-rétre vezet. A különleges túrasorozat célja, hogy bemutassák az éjszakai Mátra hangulatát, a végtelen csendet és nyugalom szőtte varázslatot.

A túrán résztvevő vendégek a rétre megérkezve kb. 45-60 perces relaxációban részesülnek, relaxációs gyakorlatok és erre a célra megfelelő zene kíséretében. A relaxáció egy kb. 20-25 perces csillaglesést is magában foglal. A túrára mindenkinek szükséges magával hoznia egy pokrócot, derékaljat vagy polifoam-ot, aminek segítségével könnyen elvégezhetőek lesznek a gyakorlatok.

A túrával egybekötött relaxációs éjszakai program hivatalos eseménye ide kattintva tekinthető meg.

Júniusban sem maradnak program nélkül a Mátrába érkezők: június első hétvégéjén, Pünkösdkor a Felső-Mátrában, Mátraszentimrén a Bornapok és Szlovák Gasztronómiai napok várják az érdeklődőket. A falusi rendezvény mellett a Selfness Hotel Vadvirág készül nyílt programokkal a kirándulók számára.

Június 10-11-én a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület Mátrai Múzeumok Éjszakája, Wellness Világnapja és Hálózsákos Éjszaka a Siroki várban programjai lesznek kiemelt mátrai úti célok, a programokhoz a Selfness Hotel Vadvirág is csatlakozik Mátraszentimrén. A rendezvény alkalmából Parádfürdőn és környékén csevicevíz kóstoló túra is indul az egészséges életmód jegyében.

Június 24-én az Enduro-vb legjobbjai Parádfürdőn mérik összes tudásukat, június 25-én pedig Vízesések nyomában kalandtúra indul Mátrakeresztesről a Nyugati-Mátra vadregényes zugaiba.

Június utolsó hétvégéjén Mátraszentimrén ünnepli átépítésének egy éves évfordulóját a Selfness Hotel Vadvirág, az évforduló alkalmából éjszakai túra, múltidéző túra és sportesemények várják az érdeklődőket.

Forrás: turizmusonline.hu

Fotó: Facebook