Egy tavalyi kormánydöntés értelmében közel 2 milliárd forintból újul meg egyik legjelentősebb vallási-kultúrtörténeti emlékhelyünk, a bélapátfalvai ciszterci apátság. A rekonstrukcióra megítélt, központi forrásból származó pénz már meg is érkezett a projektgazdához, az Egri Főegyházmegyéhez. Jelenleg a beruházás előkészítése van folyamatban.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője Ficzek László plébánossal való egyeztetése után tegnap tájékoztatta a település képviselő testületét a nagyszabású korszerűsítési program elemeiről.

Az apátságot a Bélkő tövében 1232-ben román kori francia stílusban francia ciszterci szerzetesek kezdték építeni. A templom különleges történelmi emlék, hazánkban és külföldön is ritkaságnak számító, eredeti formájában maradt fenn. A hozzá kapcsolódó turisztikai attrakciókat 2 éve 100 millió forintból fejlesztették, a mostani 2 milliárdos csomag pedig magát az épületet érinti.

Szakértői vélemények alapján az épület teljes statikai megerősítést kap, szigetelik a lábazatot, vízvédelmi szempontból ellenállóbbá teszik a műemléket. A  II. Kilit egri püspök által alapított apátsági templomban egyebek mellett kicserélik a teljes elektromos hálózatot, a padlót és a padozatot.

A projekt megavalósulása tovább növelheti Bélapátfalva turisztikai jelentőségét, a megújult ciszterci apátság – a Történelmi Emlékhely cím várományosa – pedig még színvonalasabb kulturális és vallási programoknak adhat otthont a jövőben.

Szerző: KékesOnline
Fotó: Gál Gábor