A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) biztosítja azt a 223 millió forintos forrást, amelyből a szennyvíztisztító telepet korszerűsítik Bélapátfalván.

A Kormány a felhívást a települési önkormányzatok és a víziközmű szolgáltatók részére írta ki, célja pedig a települési vízellátás, szennyvíz-elvezetés- és tisztítás, szennyvíz-, valamint iszapkezelés fejlesztése volt.

Bélapátfalván a tisztítótelep a cementgyár idejében az akkori fogyasztásra és kapacitásokhoz lett méretezve, így viszonylag magasak a szennyvízdíjak. A projekt legfőbb célja, hogy a lakosság költségei csökkenjenek, az üzem pedig modernebb, energetikailag hatékonyabb legyen.

A projekt forrását a Kohéziós Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.  A projekt keretében alkalmazott műszaki megoldásoknál az EU elvárásainak megfelelően az elérhető legjobb technika lett betervezve. A korszerűsítés a költséghatékonyságra, az ár-érték arányra, a gazdaságos működtethetőségre és a fenntarthatóságra is nagy hangsúlyt fektet.

A projekt megvalósítása és az üzemeltetés során az energiahatékonyság és klímavédelem szempontjainak érvényesítése szintén alapvető kívánalom.

A beruházás célja, hogy a szennyvízközművel való lefedettség megközelítse a közműves ivóvízzel ellátott fogyasztók csaknem 100%-át. A jelenlegi szennyvíztisztító telep egyes műszaki elemei veszélyesek, a medencék fölötti fapadlózat például már igen gyenge, nem ajánlott rajta közlekedni. Tervben van a telep melletti ingatlan szigetelése is, hogy az itt dolgozók munkakörülményi is javuljanak.

A beruházás várhatóan 2018 decemberében zárul.

Szerző: KékesOnline

Fotó: Gál Gábor