A nyári szünetben vércukorszűrésre várják a 3-18 év közötti gyermekeket és fiatalokat Gyöngyösön, a Pesti utca 56. szám alatti háziorvosi rendelőben. A kezdeményezés – melyet Dr. Mangó Gabriella hívott életre – legfőbb célja, hogy mielőbb kiszűrjék a gyanús eseteket. A vizsgálat fájdalommentes, és csupán pár percet vesz igénybe.

Dr. Mangó Gabriella háziorvostól megtudtuk, hogy a szűrés során úgynevezett ujjbegyes cukormérést alkalmaznak egyszerhasználatos ujjbegyszúróval, így a vizsgálat teljesen fájdalommentes. A szülőktől azt kérik, hogy a gyermekek ne éhgyomorral érkezzenek, vagyis a mérés előtt nagyon fontos a megfelelő szénhidrátbevitel. Általában egy kakaós csiga és egy kis dobozos gyümölcslé elfogyasztását ajánlják. A megfelelő eredmény eléréséhez szükséges az is, hogy az evés és a mérés között lehetőleg ne mozogjon a gyermek, hiszen akkor elégeti a cukrot és álnegatív eredményt kaphatnak.

A cukorbetegségnek két fő formája van: kisgyermekkorban az 1-es típusú a leggyakoribb. Általában fogyással jár, s a szervezet nem termel elegendő inzulint, így azt pótolni kell. Serdülőkorban már a 2-es típusú cukorbetegség is egyre többször üti fel a fejét, s elhízás nélkül ritkán fordul elő. Elsősorban a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód jelenti a legnagyobb rizikót. Pontos adatok nem ismertek, de a túlsúlyos gyermekek körülbelül 0,5-2 százaléka lehet érintett. Mindkét esetben nagyon fontos az életmódváltás, a mozgás, a diéta, az esetleges túlsúly csökkentése, s a korai felismerés, hiszen a cukorbeteg gyermekek száma rohamosan nő hazánkban is.

A gyöngyösi vizsgálathoz előzetes bejelentkezés szükséges, melyet a szülők az alábbi elérhetőségek egyikén tehetnek meg:

Dr. Mangó Gabriella

drmangogabriella@gmail.com

06703762101

0637502277

Amennyiben a vizsgálatra nem a szülő, hanem más hozzátartozó vagy ismerős viszi el a gyermeket, a szülőtől/szülőktől írásos hozzájárulásra van szükség.

A szűrést a Richter Nyrt, a Di-Care Zrt, Gyöngyös Város Önkormányzata, a Hórusz Kft és a ZOOM Egyesület támogatja.

Szerző: KékesOnline, K. L.