Vona Gábort, a Jobbik elnökét – egy hitelrontás miatt indított eljárásban – 2017 áprilisában és májusában is tanúként idézte be az Egri Törvényszék, ő azonban mindkét alkalommal távol maradt. Dr. Tatár László (Fidesz-KDNP), Gyöngyös alpolgármestere pénteki sajtótájékoztatóján 3 kérdést fogalmazott meg az üggyel kapcsolatban Vona Gábor felé.

Dr. Tatár László elmondta: az ügy egy jobbikos belviszály, ahol a felperes is egykori Jobbik-tag, a tanúk és az alperesek is Jobbik-tagok. Ulics Erika, egykori Jobbik-tag, az ügy felperese szerint Kulcsár Gergely, a Jobbik ország­gyűlési képviselője korábban 13 gárdistát keresett meg, hogy rábeszélje őket, vonják vissza ügyvédi megbízásukat az akkor még Jobbik-tag Ulics Erikától, ezért indított pert hitelrontásért. Kulcsár Gergely képviselő utólag arra hivatkozott, hogy a Jobbik jogi osztályának és elnökségének felhatalmazására cselekedett. A bíróság ezért idézte be Vona Gábort, hogy szembesítse Kulcsár szavai­val. A szabályszerű idézések ellenére azonban a Jobbik elnöke már két alkalommal nem jelent meg az Egri Törvényszék előtt – foglalta össze az ügyet Dr. Tatár László.

Az alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy Vona Gábor első alkalommal egy jobbikos frakcióelnökségi ülésre, majd egy jobbikos plenáris ülésre hivatkozva maradt távol bírósági meghallgatástól. Sajtóinformációk szerint a Jobbik elnöke azt kérte: ha mindenképp meg akarja hallgatni a bíróság, akkor a lakóhelye szerint illetékes testület előtt történhessen ez meg, Budapesten. Dr. Tatár László úgy fogalmazott:  Vona Gábor mindig előszeretettel hangoztatja, hogy ő gyöngyösi, ő Heves megyei, de a mindennapokban budapestiként viselkedik. Kiemelte, hogy a tárgyaláson, Vona Gáborral ellentétben, megjelent az alperes, Kulcsár Gergely, a Jobbik ország­gyűlési képviselője, aki nem tudott arról, hogy bármilyen ülést tartott volna aznap a Jobbik. Kulcsár Gergely a frakcióelnökségi ülés fogalmát nem is tudta értelmezni. Sőt, a Jobbik sajtóosztálya sajtómegkeresésére egyértelműen azt közölte: a Vona Gábor által előadottakkal ellentétben semmilyen ülés nem volt aznap.

Dr. Tatár László hangsúlyozta: nem a Jobbik teljes szétszakadásának újabb stációjára kíváncsi, hanem azt kéri, hogy Vona Gábor tisztázza magát a gyöngyösiek előtt. Emlékeztetett arra, hogy Vona Gábor két elbukott választás után harmadjára is jelezte, újra megpróbálkozik egyéni mandátumot szerezni térségünkben. Mint mondta: a gyöngyösieket megilleti a tisztánlátás joga egy képviselőjelölt szavahihetőségét illetően, ezért a nyilvánosság előtt várja Vona Gábor válaszait a következő három kérdésre:

  • Vona Gábor törvények felettinek érzi magát, hogy az idézések ellenére sem jelenik meg a bíróságon?
  • Ha Vona Gábornak praktikusabb lenne a lakhelye szerinti bíróságon, azaz Budapesten megjelenni, akkor – gyöngyösi kommunikációjával éles ellentétben – Vona Gábor ugye egyértelműen budapesti lakos?
  • Vona Gábor hazudott a bíróságnak, amikor olyan frakcióelnökségi ülésre hivatkozva maradt távol, amely ülés a saját pártja hivatalos közleménye szerint sem volt?

Szerző és fotó: KékesOnline