Nyakunkon az első hőhullám, erősödik a nappali felmelegedés, kedden szinte mindenhol 30 fok fölötti kánikula lesz az országban. Szerdán egy gyenge hidegfront hoz elszórtan záporokat, de a jelentős felfrissülés elmarad, akár 35 fokot is mutathatnak a hőmérők.

Hétfőn már sehol sem várható csapadék, napos, száraz időre számíthatunk, csak időnként zavarhatják meg gomolyfelhők a napsütést. Gyengül a szél ereje, délután már 27-31 fokig melegedhet a levegő.

Kedden visszatér a nyári meleg, a délutáni órákban 29-34 fokig emelkedhet a hőmérséklet csúcsértéke. Emellett még több napsütés ígérkezik, kevés felhő lesz felettünk. Nyugatira, délnyugatira fordul a szél, melyet északon kísérhetnek élénk széllökések. Csapadék nem várható. Szerdán is marad a meleg idő. Napközben észak felől egy gyenge hidegfront érheti el hazánkat, melynek hatására elszórtan kialakulhatnak frissítő záporok, zivatarok, de nem várható jelentős lehűlés, délután 28-35 fok valószínű, zivatatarok környezetében azonban átmenetileg visszaeshet a hőmérséklet.

A legújabb számítások szerint a folytatásban is meleg időre készülhetünk bőven 30 fok feletti maximumokkal.

És ha már hőség, íme néhány jótanács:

  • Fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása. Lehetőség szerint igyon naponta 3-4 l, szénsav- és alkoholmentes, alacsony cukor- és koffeintartalmú italokat. Soha ne várja meg amíg szomjas lesz, vagy szája kiszárad!
  • Nyáron a nagy melegben szervezetünknek kevesebb energiára van szüksége, ne terhelje túl zsíros, nehezen emészthető, fűszeres ételekkel. Elsősorban könnyű, lehűtött ételeket, leveseket fogyasszon, hús helyett válasszon inkább több zöldséget és gyümölcsöt.
  • A szabadban tartózkodást ilyen napokon célszerűbb a legrövidebb időre csökkenteni és a kora reggeli, késő délutáni órákra időzíteni.
  • A szabadban viseljen nagy karimájú kalapot – mely egyaránt véd a napszúrás ellen, valamint védi bőrünket a káros sugaraktól -, természetes anyagból készült, világos színű, bő ruhákat, szemét pedig védje napszemüveggel.
  • Bőrét védje saját típusának megfelelő minőségű fényvédő krémmel, melyet mindig utasítás szerinti mennyiségben és gyakorisággal használjon!
  • Ha krónikus betegségben szenved, orvosával beszélje meg azokat a teendőket, melyek hőség esetén szükségesek állapota romlásának elkerülése érdekében!
  • Gyógyszereit tárolja megfelelő hőmérsékleten. Ha a lakás hőmérséklete meghaladja a 25 fokot, célszerű minden gyógyszert hűtőbe tenni.
  • A lakás túlmelegedése ellen lehetőség szerint használjon függönyöket, árnyékolókat, a szellőztetéshez pedig a hűvösebb hajnali és késő esti órákban célszerű ablakot nyitni.
  • A légkondicionálók nagymértékben megkönnyítik a hőség elviselését, ám óvakodjunk a túl alacsony hőmérséklet beállításától. 10 foknál nagyobb hőmérséklet különbség már ártalmas lehet.
  • A kinti fizikai munkavégzést lehetőleg kerülje, ha mégis szükséges, tartson gyakran pihenőt, fogyasszon sok folyadékot és figyelje hőmérsékletét.
  • Ha testhőmérséklete 38 fok fölé emelkedik, az már káros az egészségre. 39 fok felett hőguta, 40 fok felett életveszélyes állapot léphet fel.
  • Mérje vérnyomását, különösen, ha szív – érrendszeri betegségben szenved!
  • A kisgyermekeket, csecsemőket árnyékban levegőztessük, a nap sugarai közvetlenül a lehető legkevesebb ideig érjék.
  • A gyermekek és idősek különösen sok folyadékot igényelnek, ám ők maguk ezt nem érzékelik. Gyakran kínáljuk őket vízzel, vagy egyéb, szénsavmentes folyadékkal.

Forrás: idokep.hu/ÁNTSZ