A Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) májusi partnerségi keretmegállapodása nyomán ma Heves megyében, Mátrafüreden is együttműködési megállapodást írtak alá.

A megyei szintű megállapodáshoz a térség hangsúlyos agrárgazdasági szereplői folyamatosan csatlakozhatnak, lehetővé téve, hogy a szakmai és szakmaközi szervezetek, gazdálkodók és önkormányzatok bevonásával megerősítsék a gyakorlatorientált iskolai rendszer működését, és az iskolarendszeren kívüli középfokú agrárszakképzést is. A ma aláírt megállapodás célja, hogy növelje a Heves megyében működő agrár- és élelmiszergazdasági tevékenységet folytató gazdasági szervezetek versenyképességét, valamint a megye népességmegtartó erejét.

A sajtótájékoztatón Karnis Pálné, az FM ASZK – Mátra Erdészeti, mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskola igazgatója elmondta: a duális képzést kiemelten fontosnak tartja. A mátrafüredi szakképző iskola gyakorlati képzéseihez az Egererdő Zrt. biztosítja a helyet, így a tanulók közvetlenül a termelésben dolgozóktól juthatnak naprakész ismeretekhez. A mai megállapodás aláírása tehát megerősíti az eddigi kezdeményezéseket. Az igazgató megköszönte Horváth László, a térség országgyűlési képviselője munkáját, azt, hogy mindkét iskola sorsát a szívén viseli.

Román István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárszakképzésekért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében hangsúlyozta: a megállapodás célja a duális képzés erősítése, a felnőttképzés támogatása és a fiatalok megismertetése az agrárszektorral. Sokan nem tudják, hogy ma már nem ugyanazt jelenti az agráriumban dolgozni, mint régen: a technológiai megoldások itt is folyamatosan fejlődnek. A magyar agrárium erős, 2010-től másfélszeresére nőtt a mezőgazdaságban megtermelt érték és több mint 37%-kal nőtt az agrárexport. A foglalkoztatás 27,2%-kal emelkedett az ágazatban, ezért nagy a felelősség a megfelelően képzett szakember-utánpótlás biztosítására.

Székely Zoltán, a NAK Heves megyei elnöke arról beszélt, hogy a versenyképes gazdálkodás egyik legfőbb akadálya a szakmájához értő és azt szerető szakemberek jelenléte, a hagyományos, családon belüli tudásátadás eltűnése, valamint az, hogy a képzőintézetek nem tudják kellőképpen követni az ágazatban végbemenő technológiai fejlődést. Székely Zoltán kiemelte: a kertészképzés erősítését nem lehet elhanyagolni és a gazdálkodással járó adminisztrációra való felkészítést is erősíteni kell.

Az FM az országban 63 szakképző intézetet működtet, ebből Heves megyében kettőt: a mátrafüredit és a pétervásárait. Ezen felül 41 magánintézmény-fenntartó is van hazánkban, akikkel megállapodást kötöttek. Megyénkben összesen 6 iskolában folyik mezőgazdasági képzés.

A mátrafüredi intézmény folyamatosan fejlődik: a közelmúltban 150 millió forintos KEOP forrásból végeztek nyílászárócserét, s hamarosan 340 millió forintos további energetikai felújítások valósulhatnak meg. A pétervásárai iskolában a KEHOP keretében 23 millió forintból cserélték ki az ablakokat, valamint napkollektorokat is telepítettek. A helyettes államtitkár megköszönte Horváth László erőfeszítéseit, melyeket a két képzőintézet érdekében tett. Román István azt mondta: a képviselő folyamatosan segíti munkájukat.

Szerző: KékesOnline
Fotó: Czimer Tamás