A Kormány döntésének köszönhetően Gyöngyös Város Önkormányzata 570 millió forintos támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) barnamezős területek rehabilitációjára kiírt pályázatán. A beruházás a volt honvédségi laktanya területén zajlik majd, ahol tegnap Hiesz György polgármester helyszínbejárással egybekötött sajtótájékoztató keretében számolt be a pályázat részleteiről.

A polgármester elmondta: a fejlesztés komplex, hiszen az 1993-tól üresen álló területen mintegy 880 millió forintból épül majd a város új tűzoltó laktanyája, valamint 220 millió forintból új edzőcsarnok és kiszolgáló épületek is.

A beruházás része a teljes közműfejlesztés is. A Honvéd és a Bethlen utcák megnyitásával az elzárt honvédségi területet bekapcsolják a város vérkeringésébe, utakat építenek, parkolókat hoznak létre és parkosítanak az elnyert pénzből. Az új közművek látják majd el a tűzoltó laktanya szükségleteit is. A projektben érintett a volt katonai gyengélkedő épülete, a konyha, a legénységi étkezde és a kantin is. Ezekből egy aktív házat hoznak létre, ahol kisebb helyigényű sportegyesületek – pl. tánc vagy küzdősportok – tarthatnak edzéseket, illetve ide tervezik a városi sportmúzeum megépítését, valamint raktárakat, szertárakat is kialakítanak. A város azt tervezi, hogy a volt hadosztályparancsnoki ősfás területen lakóparkot hoznak létre – emelte ki Hiesz György.

Jelenleg a közbeszerzési eljárás előkészítése és a tervek véglegesítése zajlik, a kézilabda-csarnok és a hozzá kapcsolódó öltözők, raktárak befejezése még az idén, a többi projektelem átadása 2019-re várható.

A nyertes pályázati anyagot Eperjes László vezetésével Gyöngyös Várostérség Fejlesztő Kft. készítette el. A támogatói döntéseket az operatív program Irányító Hatósága hozta meg, melyet a Heves Megyei Önkormányzat által koordinált projektgenerálás és a települési projektmenedzsmenttel való egyeztetés előzött meg.

A TOP keretében megvalósuló fejlesztések nem igényelnek önerőt, ugyanis a pályázatok támogatása 100 százalékos. Heves megyében összesen 7 milliárd forintból indulhatnak meg a beruházások 51 településen. Az összegből 82 projekt valósulhat meg.

Szerző: KékesOnline
Fotó: Czimer Tamás