A Felső-Mátra biztonságos áramellátása érdekében több szervezettel és hatósággal kezdeményezett szakmai egyeztetést Horváth László, a térség országgyűlési képviselője.

A Mátraszentimrén tartott csütörtöki megbeszélésen részt vett többek között dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke, dr. Pajtók Gábor, a Heves Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, valamint a közútkezelő, a katasztrófavédelem, az Egererdő Zrt, a Bükki Nemzeti Park, a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány képviselői és a terület önkormányzati vezetői is.

Az egyeztetésen elhangzott, hogy az utóbbi évek szélsőséges időjárási jelenségei a Mátrában kiépített villamoshálózatot sem kímélték. A nagy erejű szélviharok vagy a téli hófúvások miatt kidőlő fák többször megrongálták az elektromos szabadvezetékeket, aminek következtében több mátrai kistelepülés áramellátása szűnt meg hosszabb-rövidebb időre. 2014 és 2017 között az érintett mátrai térségben 117 középfeszültségű üzemzavart regisztráltak, melyek átlagos elhárítási ideje 2,2 és 5,8 óra között volt.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a terület elhelyezkedése és felszíni adottságai miatt a jövőben is számolni kell hasonló természeti jelenségekkel. Hangsúlyozta: fel kell készülni az itt élők, az ide látogatók és az itt működő szolgáltatók biztonsága érdekében a szélsőséges időjárás okozta károk megelőzésére. A képviselő kiemelte: a szakmai egyeztetést azért kezdeményezte, hogy minden érintett pontosan tudja, milyen feladat ellátásáért felelős, s hogy legyen egy közös cselekvési terv, melynek eredményeként mihamarabb megkezdődhet a légvezetékek földkábelekkel történő kiváltása. Hangsúlyozta: kéri az engedélyező hatóságok aktív közreműködését, s az eljárások felgyorsítását.

Dr. Dorkota Lajos az egyeztetésen elmondta, hogy a MEKH egyik legfontosabb feladata a fogyasztók biztonságos energiaellátásának garantálása. A MEKH elnöke kiemelte: szabályozó hatóságként a hivatal minden jogszabályban biztosított eszközével élni fog annak érdekében, hogy a terület időről időre előforduló áramellátási problémái megoldódjanak. Dr. Dorkota Lajos szólt arról is, hogy az ÉMÁSZ Hálózati Kft. képviselői több beruházást is terveznek az érintett területen. A fejlesztések részeként tervezik egy olyan áramellátási rendszer kiépítését, mely megoldást nyújt a szélsőséges időjárás okozta feszültség-kimaradások kiküszöbölésére.

Horváth László az egyeztetést követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: egy olyan ügyről van szó, melynek megvalósítása több szereplő hatékony együttműködésén múlik. Köszönetet mondott dr. Dorkota Lajosnak azért, hogy azonnal az ügy mellé álltak, s hogy nem problémaként, hanem célként kezelik a légvezetékek földkábelekkel való kiváltását. Dr. Dorkota Lajos elmondta: a Horváth László által kezdeményezett mai szakmai egyeztetést pozitívnak értékeli, s biztatónak találta, hogy minden jelenlévő vállalta, hogy a törvényes jogszabályi határidőn belül rendelkezésre bocsátják a kivitelezéshez szükséges engedélyeket. A MEKH elnöke újságírói kérdésre hozzátette: a tervezési munkálatok várhatóan 4-5 hónapot vesznek igénybe, pontos költségvetés a tervezési időszak végén születhet, de – ahogyan fogalmazott – a Felső-Mátra áramellátásának fejlesztése meg fog valósulni, kerül, amibe kerül.

Szerző: KékesOnline

Fotó: Czímer Tamás