Lakatos Alajos halálának első évfordulója alkalmából megemlékezést szervezett az Együtt Szebb Jövőért Roma-Magyar Egyesület. Az ünnepségen méltatták Lakatos Alajos roma-felzárkóztatásában és szerzett érdemeit, s megkoszorúzták az általa alapított tanoda falán elhelyezett emléktáblát.

2002-ben Lakatos Alajos alapította az Együtt Gyöngyösért Roma Magyar Egyesületet. A tegnap tartott rendezvény unokája, ifj. Lakatos Alajos szavalatával kezdődött. Dr. Komáromi István, az Együtt Szebb Jövőért Roma-Magyar Egyesület tiszteletbeli elnöke köszöntőjében felsorolta mindazokat a programokat, melyeknek Lakatos Alajos volt a szülőatyja, s melyek célja a roma és nem roma lakosság közösségé kovácsolása, a békés egymás mellett élés és az elfogadás volt a célja. Lojzi bácsira emberszerető, kitartó és lojális személyként emlékezett, aki minden embert egyenrangúnak tartott, és aki példaképül szolgált a környékbeli települések közösségei számára. Motivációja a szeretetből, az egymás iránti tiszteletből, alázatból és tiszteletből fakadt. Irányt mutatott a fiataloknak azzal, hogy a romák között elsőként szerzett szakmunkás bizonyítványt, megtanítva ezzel a pozitív értékek tiszteletét és azt, hogy van kiút a reménytelenségből.

Szirmai István az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának munkatársa kiemelte annak jelentőségét, hogy a közösség képes folytatni a Lakatos Alajos által megkezdett munkát, sőt, újabb célokat tűz ki maga elé és méltó módon viszi tovább Lakatos Alajos szellemi örökségét. Az egy irányba mutató gondolatok, az egymásra figyelő párbeszéd és a jobbító szándékba vetett hit mentén méltó módon őrzik emlékét – hangsúlyozta Szirmai István.

A rendezvényt a halmajugrai Szebb Jövőért Tanoda növendékei zenés előadása után Lakatos Rozália, Lakatos Alajos lánya, a tanoda vezetője zárta be. Az emléktábla-koszorúzáson részt vett Hiesz György, Gyöngyös város polgármestere, Horváth László, a térség országgyűlési képviselője, Bóna Róbert, a Mátrai Erőmű bányaigazgatója és Lakatos Zsolt, az Együtt, Szebb Jövőért Roma-Magyar Egyesület elnöke is.

 Szerző: KékesOnline
Fótó: Czimer Tamás