A Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA) Csillagoségbolt-parkká nyilvánította a Bükki Nemzeti Parkot, így hazánkban a Zselic és a Hortobágy mellett harmadikként egy új védett terület kapta meg ezt a rangos elismerést.

A világon olyan területeken hozható létre csillagoségbolt-park, amelyek állami tulajdonban vannak, és valamilyen természetvédelmi oltalmat élveznek, illetve az égbolt minősége (az égitestek láthatósága, a fényszennyezés mértéke szempontjából) megfelel a szigorú szabályoknak. További kritérium, hogy a látogatók számára nyitott legyen a terület, és az égbolt látnivalóit folyamatosan bemutassák a nagyközönség számára. Az IDA (International Dark-Sky Association), mint független nemzetközi szervezet, egy olyan feltételrendszert állított föl, melynek nagyon kevesen felelnek meg.

A Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület a Norvég Civil Támogatási Alap pályázatán elnyert támogatás és önkéntesek segítségével 2014-ben felmérte és dokumentálta a nemzeti park fényszennyezettségét, ismeretterjesztő-szemléletformáló előadásokat tartott, fényszennyezést okozó lámpatesteket cserélt le fényszennyezést nem okozókra, illetve elkészítette a Bükki Nemzeti Park Csillagoségbolt-parkká nyilvánításához szükséges felterjesztési dokumentációt, melyet megküldött az IDA részére.

Projektfilm: https://www.youtube.com/watch?v=M2JPgiHvHow&t=52s

Forrás: bnpi.hu
Fotó: youtube, projektfilm