Tizenharmadik alkalommal rendezték meg Bükkszéken a polgármesterek főzőversenyét, melyre 24 település csapata regisztrált. Az előkészületek már hajnalban megindultak, délelőtt pedig már lecsó, füstölt csülök, rablóhús és egyéb könnyű finomságok illata lengte be a községet.

A hivatalos megnyitó a helybéli óvodások táncos műsorával kezdődött, majd Zagyva Ferencné polgármester asszony köszöntötte a résztvevőket és bemutatta a zsűri tagjait: Juhász Attila mesterszakácsot, Csontos Ambrust, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjét, Nagy Tibort, a pétervásárai járási hivatal vezetőjét, Forgó Jánost, a Városgondozás Eger Kft. ügyvezetőjét és dr. Gémesi Györgyöt, Gödöllő polgármesterét.

A megnyitón a megyénkből, Budapestről, Felvidékről és a Vajdaságból érkezett polgármesterek ismertették, hogy milyen ételekkel neveztek a nagy hagyományokkal bíró, családias hangulatú megmérettetésre. Ebben az évben a legnépszerűbb fogásoknak a csülök- és körömpörkölt variációk, a töltött- és székelykáposzta, valamint a különféle gulyások bizonyultak.

Az eseményen részt vett Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője, aki a megnyitón, a zsűri feladatának kapcsán kiemelte a katasztrófavédelem jelenlétének fontosságát és „Égjen a zsír!” felkiáltással kívánt jó főzést a csapatoknak.

A tavalyi győztes a Csongrád megyei Árpádhalom ebben az évben vadnyúl- és birkapörkölttel, a házigazda Bükkszék pedig ördöglángossal és pennyesztett salátával készült. A tizenharmadik főzőversenyt Balaton község csapata nyerte szürkemarha-pörköltjükkel. A második Bodony lett, ők töltött káposztát főztek, a bronzérmet pedig Parád kapta kapros székelykáposztájukért. A közönségdíjas Gömörliget lett, ők óriás nyárson forgattak tekert húst.

Szerző: KékesOnline
Fotó: Gál Gábor