Heves Megye Közgyűlése Telekessy István területfejlesztési díjat adományozott a mátraderecskei Mofetta Széndioxid Gyógygázfürdőnek.  Az elismerést az intézmény ügyvezető igazgatója, Szőnyiné Tóth Zsuzsanna vette át pénteken, a megyeházán megtartott ünnepségen.

Erdélyben, Ausztriában és Olaszországban több mint 100 éve jó eredménnyel használják a mofettákat érszűkületes és reumatikus betegek kezelésére. Hazánkban az egyetlen gázfeláramlás Mátraderecskén található, melyet 1999-ben gyógygázzá, a gyógyászati központot 2006-ban gyógygázfürdő intézménnyé minősítették. 2012 augusztusától 85 százalékos társadalombiztosítási támogatással vehető igénybe a mofettakezelés, vagyis “felírható receptre”, a közelmúltban pedig a gyógyhely elnevezést levelében engedélyezte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

A mofetta fejlődésének és egyre szélesebb körű elismerésének köszönhetően a térség gyógyturizmusa is fejlődik, biztos megélhetést biztosítva a településen és a környéken élőknek.

Heves Megye Közgyűlése – területfejlesztési feladataival kapcsolatban – 2012. március 30-ai ülésén döntött a Telekessy István területfejlesztési díj alapításáról. A díj odaítélésével Heves Megye Közgyűlésének célja, hogy elismerésben részesítse azokat a magánszemélyeket, gazdálkodó szervezeteket és Heves megyei települési önkormányzatokat, akik Heves megye területfejlesztésében, vidékfejlesztésében példamutató, kiemelkedő eredményt értek el. A mátraderecskei Mofetta Széndioxid Gyógygázfürdőt Horváth László országgyűlési képviselő terjesztette fel a díjra.

Az elismerést Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Tóth Csaba alelnök adta át Szőnyiné Tóth Zsuzsannának.

Szerző: KékesOnline

Fotó: Lénárt Márton