A Muzsikál az Erdő Mátrai Művészeti Napok rendezvénysorozat fő célja, hogy a komolyzene és a kultúra erejével, a környezettudatos életmód, a fenntarthatóság felé fordítsa az embereket.

Az immár országosan 3 helyszínen – a Mátra mellett Kecskeméten és a Körösök völgyében Gyula és Nagyvárad térségében – zajló programsorozat a helyi közösségek, önkormányzatok, szállásadók, civil szervezetek, művészek bevonásával népszerűsíti a helyi kézműves és gasztronómiai hagyományokat, az erdők védelmét, hangolja egymásra a művészeket, a hallgatóságot és magát az erdőt.

Az ökoturisztikai rendezvény 9 napja alatt minden nap más település vonzáskörzetében muzsikál az erdő. Az idei helyszínek a Mátrában Tar, Szurdokpüspöki, Szentkút, Mátraalmás, Gyöngyöstarján, Gyöngyössolymos, Gyöngyöspata, Kékestető és Galyatető voltak.

Szabó Lajos főszervező a közel másfél évtizede elkezdett programsorozatot örömteli összefogásnak nevezte, majd elmondta: a koncerteket erdei kirándulások, képzőművészeti kiállítások, sportrendezvények és ismeretterjesztő előadások kísérik.

A gyöngyöspatai napon Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta: el kell csendesednünk, hogy az erdő beszélhessen és a zene nekünk és bennünk szólalhasson meg. A képviselő a nagy számú közönséget arra kérte, hogy a koncertek alatt ne kapcsolódjanak ki, hanem kapcsolódjanak be, kapcsolódjanak vissza a természetbe, érezzék át az erdő ősi, gyógyító erejét. Aki a lelket gyógyítja, az a legtöbbet teszi, amit tehet. A zene pedig, ha engedjük, gyógyít – hangsúlyozta Horváth László a Nagyparlagon rendezett Osso Varadinum Fúvós Együttes előadása előtt.

Hevér Lászlóné, Gyöngyöspata polgármestere a rendezvény legnagyobb értékeként az erdők és Gyöngyöspata történelmi értékeinek megismerését és közösségépítést és a hagyományok továbbadását emelte ki.

A programok július 9-éig tartanak, a részletes program ide kattintva tekinthető meg.

Szerző: KékesOnline
Fotó: Gál Gábor