A Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter, kerekasztal megbeszélést tartott a Hunguest Hotel Galyában, melynek témája a Szövetség a Mátráért mozgalomhoz való csatlakozás illetve a mozgalom munkájának elősegítése volt. Az egyeztetésen részt vett Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a kiemelt turisztikai fejlesztési térség cím megszerzésére létrehozott mozgalom elindítója és dr. Bujdosó Zoltán, az Eszterházy Károly Egyetem rektorhelyettese, szakmai közreműködő is.

Fehér Gyula, a klaszter elnöke kiemelte annak jelentőségét, hogy a  síturizmus hazánkban is dekraláltan aktív turisztikai termék lett, valamint emlékeztetett: a kormány a mátraszentistváni sípályák fejlesztésére 150 millió forintos támogatást nyújtott. A fejlesztésben szereplő négy évszakos felvonóhoz szükséges önrészt a sípályát üzemeltetők teszik hozzá saját forrásból. A beruházás részeként olyan sífelvonót építenek, amelyet a következő szezon kezdetére üzembe állítanak, és azok egész éves turisztikai attrakciót jelentenek majd az érintett térségekben, így a környékbeli szálláshelyek kihasználtsága tovább emelkedik. A közeljövőt érintő, tervben lévő beruházások egyike a Kékestetőre építendő, egész évben használható kabinos felvonó – mondta Fehér Gyula.

Horváth László a megbeszélésen hangsúlyozta: az új turizmusfejlesztési törvény nem egyedi attrakciókat támogat, a fejlesztések térségi alapon történnek. A kiemelt turisztikai térség címmel járó jelentős források meglévő attrakciók vagy eddig ki nem aknázott lehetőségek koncentrált fejlesztésére is fordíthatók. A cím eléréséhez most készülő szakmai anyag egyik fő csapásiránya a négy évszakos Mátra kialakítása. A támogatások alanyai az önkormányzatok és állami szereplők lehetnek, azonban a fejlesztéseknek köszönhetően a magánszolgáltatóknál is jelentős többlet csapódhat le.

A képviselő hangsúlyozta a turizmus biztonságának fontosságát, melyet a légvezetékek földkábeles kiváltásával is erősíteni kívánnak. A hálózat tervezése már elindult, őszre költségeket is tartalmazó engedélyes tervek születhetnek. Horváth László kiemelte: a Szövetség a Mátráért mozgalom nyitott, mindenki véleményét, javaslatát várják.

Kőrösi Péter, a síklaszter helyettes elnöke kiemelte: szeretnék a mátrai attrakciókat összekötni, tematikus – például babakocsis és terepfutó – útvonalakat létrehozni, szelfipontokat kialakítani, fejleszteni a kerékpáros utak jelölését, eseményeiket összehangolni a Mátrában zajló rendezvényekkel.

Szerző: KékesOnline
Fotó: Gál Gábor