A Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az Országos Mentőszolgálat Észak-magyarországi Regionális Mentőszervezetével együttműködésben egy országos méretű kezdeményezéshez csatlakozva elkészítette Heves megye nyilvánosan elérhető félautomata defibrillátorainak feltérképezését és digitális felületen való megjelenítését.

A kezdeményezés célja az volt, hogy a defibrillátorok pontos elérhetőségei és maguk a készülékek szükség esetén bárki számára hozzáférhetővé váljanak.

A hirtelen szívhalál hátterében az esetek nagy többségében a kamrai ritmuszavar áll, melynek rendezésére a félautomata defibrillátorok alkalmazása már a laikus elsősegélynyújtásban lehetőséget teremthet.

Év elején a Heves Megyei Kormányhivatal felhívást tett közzé, melyben kérték az önkormányzatok, közintézmények, vállalatok, magánszemélyek segítségét a megyében fellelhető készülékek feltérképezésében.

Ennek eredményeként több mint 50 készüléket sikerült regisztrálni illetve megjeleníteni az elkészült térképen, melyet a Kormányhivatal honlapjának főoldaláról tettek elérhetővé.

A térkép önálló linkjét IDE kattintva érheti el.

Az adatbázis naprakészen tartása érdekében a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya továbbra is várja az információkat az új készülékek beszerzéséről valamint az esetleges változásokról.

Forrás: Heves Megyei Kormányhivatal