35,4%-kal emelkedett 2017 májusában az építőipari termelés éves alapon, ezzel tovább folytatódott az ágazat év eleje óta tartó dinamikus bővülése.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hozzátette,12 éve nem volt hasonló mértékű növekedés az építőiparban, amiben meghatározó szerepe van a kormány otthonteremtési programjának. Az építőipar jó teljesítménye azt is mutatja, hogy a gazdaság növekedése stabilan támaszkodhat az ipar, építőipar, az export teljesítményére, valamint a hatéves bérmegállapodás fogyasztásnövelő hatására.

A tárcavezető ismertette, a CSOK-nak köszönhetően a kiadott lakásépítési engedélyek száma 2016-ban két és félszeresére – csaknem 32 ezerre – nőtt éves összevetésben, és közel 10 ezer új lakás épült az elmúlt évben. A tavalyi fordulat után 2017-ben is folytatódott a lakáspiac lendületes bővülése.

Az első negyedévben 89%-kal emelkedett a kiadott építési engedélyek száma, 47%-kal bővült a felépült lakások száma éves összevetésben, ami egyértelműen a kormány otthonteremtési programjának köszönhető. A bevezetéstől, 2015. július 1-je óta eltelt időszakban, 2017. május végéig közel 50 ezer család CSOK kérelmét fogadták be 126 milliárd forint összegben – hangsúlyozta Varga Mihály.

Az első öt hónap során 26,9%-kal bővült az építőipari kibocsátás. Az előző hónaphoz képest 7,5%-os bővülést regisztráltak a kiigazított index alapján, mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építése 27,2%-kal, az egyéb építményeké 46,7%-kal nőtt éves alapon. A kedvező tényadatok mellett az elkövetkező időszakot tekintve biztató, hogy a hó végi szerződésállomány 94,3%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban – emelte ki a nemzetgazdasági miniszter.

Hozzátette: az építőipari termelés alakulása összhangban áll a Konvergencia Programban megfogalmazott várakozásokkal. Az EU-források felfutásával párhuzamosan visszatért a tartós növekedés az építőiparba, emellett az állami beruházások is újabb lendületet adtak az ágazatnak.

Forrás: kormany.hu (Nemzetgazdasági Minisztérium)
Fotó: pixabay