Horváth László, országgyűlési képviselő és Alakszainé dr. Oláh Annamária, a takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője

Néhány nappal ezelőtt jelent meg a Korona Takarék Takarékszövetkezet honlapján a hivatalos tájékoztatás, mely szerint a pénzintézet két hónap múlva, szeptember 18-ai határidővel megszünteti 13 vidéki kirendeltségét.

A bezáró fiókok közül 9 található Heves megyében: Egercsehi, Egerbocs, Egerbakta, Tarnalelesz, Balaton, Bekölce, Mikófalva, Nagyvisnyó és Novaj településeken.

A Kékes Online a Korona Takaréktól megtudta, hogy a felsorolt fiókokat azért szüntetik meg, mert folyamatosan csökken az ügyfélkörük, így a kirendeltségek mindegyike veszteségesen üzemel.

A szomszéd településen elérhetőek maradnak

Mint az válaszlevelükből kiderült, a bezárások után ügyfeleik számára átlagosan 7,5 km-rel lesz távolabb a legközelebbi kirendeltség, ám a működési területükön még így is ők maradnak legközelebb az ügyfeleikhez, hiszen jelenleg minden negyedik településen működtetnek fiókot.

A postás továbbra is hozza a pénzt, elbocsátás nem lesz

Fontos, hogy a pénzforgalmi szolgáltatásaik elérése – a posták jelenléte miatt – egyetlen településen sem sérül. A fiók-összevonások során elbocsátások nem lesznek, a kollégák többnyire a szomszédos településen dolgoznak tovább. A takarékszövetkezet a továbbra is működő fiókjaiban fejleszteni fog, szeretnék elérni a nagyobb bankok szolgáltatási színvonalát.

Azért még nem mindenki bankol az interneten

A hír kapcsán kérdést tettünk fel Horváth László országgyűlési képviselőnek, hiszen a 13 megszűnő fiókból 9 az ő választókerületében található. A képviselő válaszából kiderült, hogy a hír hallatán rögtön felvette a kapcsolatot és tárgyalt Alakszainé dr. Oláh Annamáriával, a takarékszövetkezet elnök-ügyvezetőjével, és az érintett polgármesterekkel. A képviselő nem ért egyet ezzel a megoldással, az azonnali, egyeztetés nélküli kivonulással.

Az online bankolás és a nyugdíjat hozó postásra várók között óriási különbség van, életkorban, informatikai tudásban és lehetőségekben egyaránt. A falvakban jelentős kényelmetlenséget jelenthet, ha szeptembertől utazni kell az ügyfeleknek fiók-összevonások miatt – fogalmazott a képviselő.

Véleménye szerint azért mert valaki kicsi és szegény, nem ildomos magára hagyni. Az ezeken a településeken élőket is megilleti a minimális pénzügyi szolgáltatás. Horváth László ugyanakkor elmondta: a takarékszövetkezet tulajdonosai piaci alapon döntöttek a bezárásokról.

Arra kértem az elnök asszonyt, hogy álljon rendelkezésünkre annak a megoldásnak a gyors megtalálásában, ami a legkevesebb kényelmetlenséget jelent majd az érintett településen élőknek. Kértem, hogy kifejezetten az idősek, a szociálisan rászorulók és a kisgyermekes családok pénzügyi igényeire, és korlátozottabb lehetőségeire legyenek tekintettel. Egyeztettem erről az érintett polgármesterekkel, teljes mértékben egyetértek velük abban, hogy a sok fejlesztés mellett, ez bizony visszalépés lenne a takarékszövetkezeti ügyfelek életminőségében. A polgármesterek az előzetes tájékoztatást hiányolták a takarékszövetkezet részéről, amit magam is jogosnak tartok. Arra kértem a pénzintézet elnök-ügyvezetőjét, hogy mielőbb személyesen is vegye fel a kapcsolatot a településvezetőkkel.

Hosszú távon szociális és közbiztonsági problémává is válhat

Udzeliné Murányi Enikő, Balaton község polgármestere a Kékes Online kérdésére elmondta, hogy kifejezetten meglepődött a bezárás hírén, hiszen úgy látja, hogy a balatoni kirendeltségnek jelentős forgalma van. Álláspontom szerint a társaság sok ügyfelet veszíthet ezzel a lépésével, hiszen ha már Bélapátfalvára kell utazniuk az ügyfeleknek, akkor mérlegelni fogják az Egerben történő ügyintézés lehetőségét is, s a megyeszékhelyen már sokkal nagyobb lesz a banki konkurencia – fogalmazott. Az idősek és a szociálisan kiszolgáltatottak helyzete miatt aggódom, sokuknak a szociális gondozók a helyi takarékban meghatalmazással vették fel a jövedelmüket, ezek a segítő lehetőségek is csökkennének. A közbiztonság szempontjából sem mindegy, hogy a lakosság mennyi készpénzt tart otthon, ha éppen csak havonta egyszer tud eljutni a bankfiókhoz – emelte ki a település vezetője.

Szerző, fotó: Kékes Online