Szilágyi Norbert (középen) oroszlánrészt vállalt a feljutás kiharcolásában

Rövid felsőtárkányi és hatvani kitérőt leszámítva, évtizedek óta nevelőegyesületét szolgálja Szilágyi Norbert. Az NB III-as újonc Gyöngyösi AK labdarúgó-csapatának emblematikus figurája, kendőzetlenül beszélt múltról, jelenről és jövőről is. A védő szavára adnak a Mátraalján.

– A megyei I. osztályban eltöltött két szezon után ismét nekiveselkedhetnek a sportág harmadik vonalának. Milyenek a várakozások a városban?

– Azt azért túlzás lenne állítani, hogy az NB III-as szerepléstől futball-láz uralkodna Gyöngyösön – válaszolt Szilágyi Norbert. – Ilyen hagyományokkal rendelkező klubnál ez a szint lenne a minimális elvárás. A megyei meccseken elismerésre méltó nézősereg mellett zajlott a küzdelem, kíváncsian várom, hogy az NB III-as találkozókon mekkora lesz az érdeklődés. Vélhetően ugyanez a kíváncsiság munkálkodik a döntéshozókban is, akik megemelt támogatást szavaztak meg a klubnak. Mindent meg kell tenni azért, hogy megfeleljük az elvárásoknak.

– Azok, akik tevékeny részesei a klub mindennapi életének, a két évvel ezelőtti kiesésből mennyit okultak?

– Tudni kell, hogy azok után, hogy legutóbb 2015 nyarán az együttes kiesett az NB III-ból, teljesen új vezetés kezdett el dolgozni a klubnál. Szekrényes Tamás személyében új elnököt választottak a GYAK-nak, Csomós Tamás szakosztály vezetőként tevékenykedik, míg edzőként Labancz Róbert kapott megbízatást. Egyértelmű, hogy ezúttal jóval felkészültebben vágunk neki az osztályváltásnak, ami megalapozhat egy, a korábbitól sikeresebb időszakot.

– Nem félti a csapatot?

– Nem ismerem tüzetesen az NB III-as mezőnyt, de úgy gondolom, vállalható, jó garnitúra jött össze Gyöngyösön. Az együttes gerincét a helyi nevelésű, esetleg hozzánk kötődő labdarúgók alkotják. Ez a járható út. Talán az előző NB III-as csapatnál ez jelentette az egyik fő problémát, hogy többnyire kalandorok, esetleg „kiégett” futballisták szerepeltek, akik, miután teletömték a zsebüket, tovább álltak. Ezúttal más a filozófia. Azzal nyugtatom magam, hogy ha ez a csapat könnyűnek találtatik, akkor talán nincs is szükség itt harmadosztályú együttesre.

– Önnek milyen szerepe lesz az új csapatban?

– Vésztartalék leszek. Januárban töltöm a 39. életévemet, nem titok, hogy az NB III már nem rólam szól. A szezon előtt kacérkodtam a gondolattal, hogy alacsonyabb osztályban folytatom, de a vezetőség meggyőzött arról, hogy maradjak. Ha szükség lesz a játékomra, beállok. Szeretnénk beindítani Gyöngyösön az ovifocit, amiben próbálok majd minél nagyobb szerepet vállalni.

– Az új játékosok közül kitől várhatjuk a legtöbbet?

– Nehéz lenne kiemelni bárkit is, komplettnek tűnik a csapat. A védelem közepén Csornij Áron és Rédei Milán biztos pont, csakúgy, mint előttük Gergely Péter. Szélen is képesek vagyunk megfelelni az osztály elvárásainak, elöl pedig Laurinyecz Ákos személyében olyan futballistával is büszkélkedhetünk, aki már jelentős NB III-as rutinnal rendelkezik. A játék védekezés részével talán nem lesz gond, a támadások hatékonysága lehet a sikerünk egyik kulcsa.

– Milyen célokkal, tervekkel vágnak neki az új idénynek?

– Újoncként nem lehet más célunk, mint a biztos bennmaradás kiharcolása. Sokszor, sok helyen elhangzott már, hogy játéktudásban nagy a szakadék a megyei bajnokságok és az NB III-as küzdelmek között. Idén azonban talán könnyebb lehet bennmaradni, mint egy évvel ezelőtt, amikor öt kiesőt határoztak meg. Idén három búcsúzó biztos, valamint a három csoport legrosszabb 13. helyezettje pottyan ki a megyében. Emellett némi könnyebbség lehet az is, hogy a Keleti csoportban öt olyan együttes is besorolást kapott, amely újoncként szerepel majd.

 

A gyöngyösiek számára augusztus 12-én kezdődnek a bajnoki küzdelmek. Az első fordulóban az NB III Keleti csoportjának tavalyi bronzérmese, a Jászberény érkezik a Kömlei Károly Sporttelepre. Az őszi küzdelmek november 26-ig tartanak. A mátraaljaiak a korábbi hagyománnyal szakítva, a folytatásban szombaton játsszák a hazai mérkőzéseiket.

 

Szerző: KékesOnline, S. K.

Fotó: facebook.com