Az augusztus a last minute nyaralások igazi szezonja, ekkor értékesítik a legtöbb „utolsó pillanatos”, azaz 1-3 héten belül induló utazásokat a turisztikai szolgáltatók. Ha a gyors előkészületek listáján az útlevél beszerzése is szerepel, az alábbiakat érdemes átolvasnunk!

A magánútlevél iránti kérelmet belföldön a kormányhivatalok járási (kerületi) hivatalainál vagy az általános hatáskörű útlevélhatóságnál lehet benyújtani (külföldön a konzuli tisztviselőnél).

Ha valaki a korábbi úti okmányának igénylésekor hozzájárult ujjlenyomata tárolásához, az útlevél pótlása iránti kérelmet elektronikus úton benyújthatja a régi okmányának érvényességi idején belül. Más esetekben szükséges a személyes ügyintézés.

A fizetendő eljárási illeték függ az eljárás típusától, az útlevél érvényességi idejétől, valamint a kérelmező életkorától is. Például rendes eljárásban nagykorú kérelmező részére kiállított 5 évig érvényes magánútlevélnél 7 500 forint, 10 évig érvényes magánútlevélnél 14 000 forint. (A gyerekek útleveléhez szükséges illeték össze attól is függ, hány kiskorú gyermek van egy háztartásban. Például a három, vagy több kiskorú gyermeket nevelő törvényes képviselő esetén a kiskorú gyermek magánútlevele kiadásának illetéke 500 forint.)

Az elveszett, megsemmisült, megrongálódott, utazásra alkalmatlanná vált –de érvényességi időn belüli- úti okmány pótlásáért kétszeres illetéket kell fizetni, de ha az útlevelet ellopták (és ez rendőrségi jegyzőkönyvvel igazolható), a pótlás ingyenes.

A magánútlevél soron kívüli, sürgősségi és azonnali eljárás keretében történő kiállítása esetén az eljárási illetéken felül igazgatási szolgáltatási pótdíjat kell fizetni. Soron kívüli (7 napon belüli) eljárás pótdíja 19.000 forint, sürgősségi (3 napon belüli) eljárásnál 29.000 forint, azonnali eljárásnál (24 órán belüli) 39.000 forint.

A Belügyminisztérium adatai szerint 2016-ban megközelítőleg 370 ezer útlevelet igényeltek magyar állampolgárok, csaknem 80 ezret valamilyen gyorsított eljárásban.

A cikk figyelemfelhívó céllal készült, teljes körű információkért hívja a 1818-as Kormányzati ügyfélvonalat, keresse fel a kormanyablak.hu oldalt vagy kérjen tájékoztatást személyesen bármelyik Kormányablakban!

Forrás: Heves Megyei Kormányhivatal

Fotó: pixabay