Készítsük fel szervezetünket, a nagy hőség csak fokozódik, a hét második felében akár 40 fok is lehet.

A délies légmozgással afrikai eredetű, forró levegő tódul be térségünkbe. Kezdetét vette a negyedik hőhullám az idei nyáron, és a kánikula csak tovább fokozódik a következő napokban. A hőség miatt első-, illetve másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Kedden és szerdán a legmelegebb órákban 37-38 fokot is mérhetünk.

A hét első napjaiban csapadék nem várható, szinte zavartalan lesz a napsütés. A légmozgás viszont többfelé feltámad, de jelentősen nem csökkenti hőérzetünket. Csütörtökön a Dunántúlon kialakulhatnak záporok, zivatarok, ám a felfrissülés ezzel még nem érkezik meg. A hajnalok is egyre melegebbek lesznek, a hétvége felé közeledve aztán tovább erősödik a hőség, péntek magasságában nem kizárt, hogy 40 fok is legyen.

A nagy meleg alaposan megviselheti az egészségesebbek szervezetét is, fáradékonyabbak, dekoncentráltabbak lehetünk.

Kerüljük a nehéz, zsíros ételek, valamint a magas cukor- és koffeintartalmú és alkoholos italok fogyasztását, ehelyett inkább igyunk napi 3-4 liter vizet!

Az időjárás kiváló lesz strandoláshoz, tavaink, így a Balaton vízhőmérséklete is újból emelkedni fog. Az UV-sugárzás szintje viszont nagyon erős lesz, ezért délelőtt 10 és délután 4 óra között célszerű kerülni a tűző napfényt, érdemes szalmakalapot, napszemüveget viselni, illetve magas faktorszámú fényvédő krémekkel védekezni a leégés ellen.

Forrás és fotó: idokep.hu