Hazánkban is komoly kihívást jelent az idősödő társadalom és ezzel párhuzamosan a krónikus, nem fertőző betegségek kialakulása, az egészségügyi ellátórendszer növekvő költségigénye. Az OECD országok többségében ezen problémák megoldására már bevezették a kiterjesztett hatáskörű egyetemi képzettségi szintű okleveles ápoló képzést és munkakört. A 2017 szeptemberében induló BSc alapképzésre épülő MSc szak, hat féle specializációt kínál az ápolás iránt érdeklődők részére. A bővített kompetenciát adó programban résztvevők tanulmányi előmenetelük, és a választott szakmaterület függvényében félévenként maximum 500 ezer forint ösztöndíjban részesülhetnek. A kormány erre a célra a jövő évi költségvetésben 1 milliárd 150 millió forintot különített el.

A kiterjesztett hatáskörű okleveles ápoló képzést bevezető országok azt tapasztalták, hogy az egészségügyre fordított költségek ugyan jelentősen nem mérséklődtek, azonban az ellátás színvonala javult, a betegek elégedettsége növekedett és csökkent a várakozási idő. Ezen egyetemi végzettségű ápolók alkalmazásának további eredményei között említette a professzor, hogy a krónikus betegellátás magasabb szakmai színvonalúvá vált és szignifikáns javulás volt tapasztalható a magas vérnyomásban és cukorbetegségben szenvedő, valamint vérhígító kezelésben részesülő páciensek állapotában és ellenőrzésében.

Több tanulmány bizonyítja ezen ellátási rendszer hatékonyságát az elkerülhető okból bekövetkező halálesetek csökkentésében is. A kiterjesztett hatáskörű ápolás mesterképzés bevezetésével, az ápolói hatáskörök nemzetközi trendeknek megfelelő modernizálásával a sürgősségi terület is egyetért. A megfelelő egyeztetésekkel már most is jól tervezhető az új kollégák helye a sürgősségi osztályon, ami a szakmai munka gyorsabb és koordináltabb végzését eredményezheti.

A felsőfokú végzettségű ápolók számára a kormány ösztöndíj programot hirdet „Michalicza ösztöndíj” elnevezéssel.

Forrás: EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság
Fotó: http://semmelweis.hu