A mátrai borászok között sok a fiatal, akik lelkesen és összefogás keretében építik fel a saját márkájukat. A borok – ahogy maga a hegység is – rendkívül színesek, talán kicsit túlzottan is, de ez nem baj: a lelkesedés és a közösségi szemlélet segít majd kialakítani a mátrai borok közös arculatát. Ahogy maga a vidék, úgy a helyi borok is magukban hordozzák a környék szépségét és báját.

A VinCE Magazin csapata ez alkalommal személyesen kereste fel az augusztusi szám egyik fókuszát, a Mátrai borvidéket, és helyben kóstolta meg a tételeket. Tesztelőcsapatunk találkozott néhány izgalmas, nagyszerű tétellel, de egyelőre sok volt az olyan is, ahol még változtatni kell a hordókezelésen, vagy ahol az illatok túlzott dominanciája jellemezte a palackot. A szőlőfajták is rendkívül változatosnak mutatkoznak, valószínűleg ez is letisztul majd az elkövetkezendő időkben. Abban azonban mindenki egyetértett, hogy a Mátrában van potenciál, ez lehet az ország következő, dinamikus fejlődést mutató borvidéke. A helyi adottságokhoz híven most mi is egy-egy, 3000 forint alatti vöröset, fehéret és rozét ajánlunk a kiváló borok közül.

Mátrai Chardonnay – Bárdos és Fia Pincészet, Mátra, Magyarország, 2016

Pontszám: 16,25 pont
Típus: száraz fehérbor
Leírás: halvány citromszín, tiszta és jó intenzitású, őszibarackos, finom behízelgő illat egy kis bodzavirággal, vágott fűvel. Ízben is zamatos, friss savtartalmú, kifejezetten jóleső, finom bor pici szénsavval, ami továbbfokozza a frissesség érzetét.
Fajta: chardonnay
Ár: 1500 Ft
Kapható: Veritas Borkereskedés, www.borkereskedes.hu

Mátra Excellent Rosé – Ludányi Pince, Mátra, Magyarország, 2016

Pontszám: 16,2 pont
Típus: száraz rozébor
Leírás: színe akár az érett szamócáé; finoman gyümölcsös illatában rózsa, málna és eper. Ízben könnyed, friss és korrekt, jó savú, élvezetes rozé cseresznyés ízekkel, citrusosan fanyar lecsengéssel. Egész nyáron bármikor, jó hidegen!
Fajta: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot
Ár: 1500 Ft
Kapható: Raiker

Turán – Csernyik Pince, Mátra, Magyarország, 2015

Pontszám: 16 pont
Típus: száraz vörösbor
Leírás: gyönyörű bíborszínű bor izgalmas illattal, tele piros és fekete bogyós gyümölcsökkel, fűszeres, ibolyás jegyekkel. Ízben is különleges, parfümös, rózsás, fűszeres, de a gyümölcsös ízek is koncentráltan vannak jelen. Fiatal bor, egy év múlva még szebb lesz!
Fajta: turán
Ár: 2400–2900 Ft
Kapható: www.borbolt.hu, Radovin, Colour WineWorld

Forrás és fotó: vincemagazin.hu