A tapasztalatok szerint az őzek párzási időszaka alatt megszaporodnak a közúti balesetek a vadak megváltozott mozgási területe és viselkedése miatt. A legtöbb vadelütés miatt bekövetkező baleset anyagi kárral végződik, esetenként azonban súlyos személyi sérüléssel is járhat.

Fontos felhívni a közlekedők figyelmét, hogy lakott területen kívüli utakon vadállatokkal bárhol és bármikor találkozhatnak. Különösen számolni kell megjelenésükkel azokon az útszakaszokon, melyeket veszélyt jelző táblával jelöltek meg.  A megelőzéssel kapcsolatban a legjobb módszer a figyelem, a fokozott óvatosság és a sebesség csökkentése.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakat tanácsolja:

  • Amennyiben állatot lát a közút mellett, fékezzen, még akkor is, ha közvetlen veszélyt még nem tapasztal!
  • A motorkerékpárral közlekedők jóval védtelenebbek a gépjárművezetőkhöz képest, ezért részükről sokkal óvatosabb közlekedés javasolt a vadveszélyes útszakaszokon.
  • Korlátozott látási viszonyok mellett, illetve éjszaka fontos tudni, hogy vadállat észlelése esetén a távolsági fényszóró alkalmazása kifejezetten hátrányos lehet, hiszen az úttesten lévő vad ilyen esetekben általában riadtan a fény felé fordul, megdermed, s nem tud időben kitérni az ütközés elől.
  • Hasznos eszköz lehet még a vadelütések elkerülésére az ultrahangos vadriasztó síp.
  • Fontos, hogy ne telefonáljon, kapcsolja be a biztonsági övet, tartson nagyobb követési távolságot és folyamatosan figyelje az út mindkét oldalát!
  • Vészfékezzen, ha hirtelen vad kerül a gépkocsi elé! Ne rántsa félre rántja a kormányt, mert így lehaladhat az úttestről, vagy összeütközhet a szemből érkező járművel.
  • Baleset esetén hívja a 112-es segélyhívó számot! Az elpusztult állatot ne vigye magával, mert az bűncselekménynek számít!

Forrás: police.hu
Fotó: pixabay