Új tényező tűnt fel a jobboldali politikában. Az egyelőre mozgalomként tevékenykedő Erő és Elszántságnak már Gyöngyösön is van alapszervezete. Céljuk, hogy új irányt és új lehetőséget adjanak a magyar jobboldali radikalizmus számára. A KékesOnline László Balázs alelnökkel készített interjút.

 

– Mit takar az Erő és Elszántság név, mi az üzenete, miért ezt választották?

Nevünk első szava  az erő  jobboldali militáns lelkületünket fejez ki, második szava pedig  az elszántság  az elvhűségre, az állhatatosságra és ebből kifolyólag a politikai korrektség (PC) elutasítására utal.

– Jelenleg hány tagot számlálnak?

A nyári, úgynevezett uborkaszezon ellenére hétről hétre egyre több alapszervezettel rendelkezünk. A dinamikus állományi fejlődés okán pontos létszámot nem tudunk adni, de az biztos, hogy mozgalmunkra és a felmutatott szellemiségre van társadalmi igény.

– Párttá alakultak már vagy ez még csak a terveik között szerepel?

Jelenleg mozgalom vagyunk, párt megléte nélkül. Nem zárjuk ki a lehetőséget, az alapok biztosítása után fontolóra fogjuk venni.

– Amennyiben párttá válnak, tervezik az indulást a jövő évi országgyűlési választásokon? Milyen esélyekkel, milyen célokkal indulnának?

Ha párttá válnánk, természetesen indulnánk. Az esélyeket kár előre latolgatni. Ha indulnánk, a jelenleg kiépülő szellemiségünket képviselnénk a választásokon is, új irányt és új lehetőséget adva a magyar jobboldali radikalizmus számára. Ebből kifolyólag egyöntetűen fellépnénk a magyar etnikai és kulturális identitás és amagyar nemzeti jövő biztosításának védelmében, lényegre törő oktatás- és médiapolitikai javaslatokat fogalmaznánk meg a nemzeti hagyományok és a normalitás védelmében, politikai szempontból nyíltan szembeszállva az LMBTQ lobbi tevékenységével. Kiállnánk a magyarországi cigánytelepeken jelenlévő erőszakhegemónia felszámolásáért, nem utolsó sorban pedig ilyen helyzetben – párttá alakulva – biztosan érdekvédelmet hirdetnénk a magyar munkavállalók és a magyar kisvállalkozók társadalmi rétege számára. Persze, ezek most csak felvetések, hiszen jelenleg mozgalomként funkcionálunk, de az irányelvek fokozatosan letisztulnak és az előbb felsorolt elvek szerint tendálunk. 

– Ha a helyzet úgy kívánná, koalícióra lépnének valamelyik jobboldali párttal? 

Mivel még nem vagyunk párt, így ilyen politikai szituációk megvitatása még felesleges. Viszont alapelv, hogy minden párt felett áll a nemzet, így a nemzeti jövő biztosítása érdekében puszta csökönyösségből nem vetünk meg semmilyen megoldást, de jelenleg senkivel nem tervezünk ilyen szervezeti kapcsolatot kialakítani.

– Vannak a jelenlegi kormánynak olyan kezdeményezései, amelyekkel egyetértenek? 

A külföldről pénzelt liberális, úgynevezett civil szervezetek és a CEU elleni fellépés, valamint a migrációs krízisre adott válaszok és tettek is olyan konstruktív lépések, amelyeket egyértelműen támogatni tudunk.

– Kik alkotják a vezetőséget?

Mozgalmunk elnöke Tyirityán Zsolt, aki egyben a Betyársereg vezetője is. Az elnökség további tagjai Szabó Attila és Kiss Károly Betyársereg alapító tagjai,Ábrahám Barnabás, mesterszakos történészhallgató, aki az Identitesz budapesti területi vezetőjeként dolgozott, Lantos János, aki a Pax Hungarica helyettes vezetője volt, Forgács Márton, egyetemi hallgató és néhai gárdista, és végezetül én, mint a szervezet alelnöke.

– Úgy hallottuk, hogy  alapszervezeteket is hoztak létre.

Alapszervezettel rendelkezünk Budapesten, Kecskeméten, Gyöngyösön, Tatabányán, Mosonudvaron, Vecsésen, Pakson, Iregszemcsén, és hamarosan rendelkezni fogunk Szegeden, Pécsen, Győrben és Miskolcon is, a sor pedig nem áll meg. Hogy hol tervezünk még alapszervezeteket létrehozni? Mindenhol, ahol csak lehetőségünk van rá.

– A mozgalom képviselőivel személyesen is megismerkedhetnek a gyöngyösiek?

Országjárásunk szeptemberben kezdődik meg. Mindenhová menni fogunk, ahol van vagy lesz alapszervezetünk, így Gyöngyösre is az ősz folyamán érkezünk.

– Jöjjön egy sokakat érdeklő kérdés: mi a véleményük Vona Gáborról és a Jobbikról?

Nem tisztem megítélni Vona Gábor és a Jobbik munkásságát. Véleményezzék azok, akik valaha tagjai voltak, vagy jelenleg is tagjai a Jobbiknak – én sem tag nem voltam ott, sem támogató, sem szimpatizáns. Ha kritikát vonok az eddigi jobboldalról, akkor azt kollektíve és elvi szinten fogom tenni, de a személyeskedés nem a mi eszköztárunkba való.

– A néppártosodásban csalódott Jobbikosok számottevő réteget képeznek tagjaik között?

A mozgalomban egyaránt helyet foglalnak eddig pártosságot sehol sem vállalt jobboldaliak, de a Jobbikban csalódott és ott egykor tagsággal rendelkező egyének is egyaránt.

– Jól érezzük, hogy nyíltan vállalják a „szélsőjobboldali” politikai besorolást?

Természetesen! Elvből nem fogunk elhatárolódni. Az más kérdés, hogy új jobboldalt hirdetünk és új politikai irányelveket határozunk, de ez szín tisztán elvi kérdés: nem fogunk beállni azon opportunisták soraiba, akik számára a szavazatmaximálás és a politikai tőke növekedése többet ér az elveknél és az igazságnál. És itt egyöntetűen az Európa-szerte mintegy baloldali utánfutóként funkcionáló eddigi jobboldal, az úgynevezett mérsékelt jobboldaliak és mérsékelt konzervatívok valamennyi európai pártját és szervezetét értem.

– Több helyen is olvastuk Önöktől, pontosan mit értenek etnikai önvédelem alatt?

Európa és benne szeretett hazánk etnikai és kulturális homogenitásának mindennemű és mindenkori megőrzését, valamint a mindenkori és egészséges társadalmi immunrendszer helyreállítását, amelynek alapelve: első a sajátunk jövőjének biztosítása.

– Információnk szerint az Erő és Elszántság alapelvei között lesznek komoly vitatémát szolgáltató kinyilatkoztatások is.

Elvrendszerünk és szellemiségünk komplex egészet alkot, amelyről hamarosan oldalunkon keresztül részletesebben is tájékozódhatnak. Viszont már első ízben kiemelném az olyan elvi elemeket, mint a múltba révedő felesleges történelmi vitákban való megnyilvánulás elutasítását, a jövő-orientált gondolkodást, illetve a politikai korrektség megfeleléskényszerének elutasítását. A szellemi elemek közül pedig kiemelném az etnikai identitást, a különbözőségek és egyediségek  ezáltal a valódi és természetes sokszínűség  védelmét, amelybe az európai ember és kultúrkör egyediségének védelme is szigorúan beletartozik, a hierarchiát és a tekintélyelvűséget, valamint az európai egység iránti elkötelezettségünket, hogy túllépve a sovinizmuson felismerjük az európai népek egymásrautaltságát és összetartozását.

Szerző: KékesOnline

Fotó: Espen Eichhöfer