A gyöngyösi iskolában megvalósuló fejlesztésről Horváth Lászlót, a térség országgyűlési képviselőjét (Fidesz-KDNP) kérdeztük.

– Szeptembertől újra használható a Gyöngyösi Kálváriaparti Sport- és Általános Iskola uszodája. Milyen forrásból újult meg a létesítmény?
– Az uszoda egy komoly alkatrész meghibásodása miatt 2015-ben zárt be a rég várt beruházás a Hatvani Tankerületi Központ költségvetéséből valósult meg, a működtetés is ennek terhére történik majd. A fejlesztés, amely az uszoda gépészeti rendszerét is érintette, mintegy 25 millió forintból valósult meg.

– Mikortól vehetik birtokba a gyerekek a felújított tanuszodát?
– Szeptember elsejétől már használható lesz a korszerű, a kor igényeinek megfelelő 10×25 méteres medence, amely a gyerekek biztonsága érdekében csak 1,1 méterig lesz feltöltve.

– Az uszodához kapcsolódó létesítmények is megújultak?
– Igen, az uszoda területén található két öltözőt és a hozzá kapcsolódó vizesblokkokat is korszerűsítették.

– A megyében több hasonló fejlesztés is várható. Melyik program támogatja ezek megvalósulását?
– A kormány kiemelt figyelmet fordít a köznevelési feladatok, köztük a mindennapos testnevelés ellátásához szükséges infrastrukturális feltételek megteremtésére. Ezért döntött még 2014-ben a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program elindításáról, amelyre azóta éves szinten mintegy 9 milliárd forintos forrást biztosít. Véleményem szerint a program legfőbb hozadéka, hogy kisebb településeken is biztosítja az iskolások számára a mindennapos testnevelés és az úszásoktatás feltételeit, hozzájárulva ezzel az egészséges életmód elterjedéséhez. Bélapátfalván szintén szeptember elsején nyitja meg kapuit az új tanuszoda, ami 8 környező település lakóit szolgálja ki.

– 2012-ben vezette be a kormány a mindennapos testnevelést. Láthatóak már ennek az eredményei?
– A programnak köszönhetően hazánkban már közel egymillió-kétszázezer gyermek sportol minden tanítási nap, ami hosszú távon szolgálja a fiatalok egészségét, fejlődését.

Szerző: KékesOnline
Fotó: Gál Gábor, uszoda illusztráció: stocksnap.io