Bill Gates és jó néhány másik milliárdos, valamint a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági cége is beállt amögé a startup vállalat mögé, amelyik képes néhány állati sejtből is húst “növeszteni”. Tehát anélkül, hogy ezt bármilyen állat bánná.

A globális felmelegedés okozta extrém időjárási jelenségek, valamint a Föld népességének növekedése miatt hamarosan komoly problémát jelenthet az emberiség számára az élelmezés. Éppen ezért a jövőnk szempontjából kiemelkedően fontos lenne, hogy megfelelően alkalmazkodjunk majd a körülményekhez – legyen szó a mezőgazdaságról vagy épp a húsiparról.

Ez utóbbi kapcsán a legnagyobb kihívás, hogy takarmány, föld és víz nélkül, mesterséges módon, laboratóriumi körülmények között is lehessen húst előállítani. Erre kínál megoldást a Memphis Meats, ami mögé most az üzleti élet számos meghatározó alakja, ezzel együtt pedig rengeteg pénz állt be.

A cég által közölt adatok szerint mintegy 17 millió dollárt sikerült olyan befektetőktől összegyűjteni, mint a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági cége, a Cargill, vagy épp a Microsoft atyja, Bill Gates. A cég az állati sejtek felhasználásával képes marha, csirke és kacsahúst “termeszteni”, ezzel csökkentve az állattenyésztés által a környezetre rótt terhet, illetve védve az állatokat.

Az Egyesült Államokban ráadásul egyre többen keresik az olyan élelmiszereket, amelyek a fenntarthatóság figyelembe vételével készültek, az állati eredetű termékek esetében pedig fontos szempont lett az állatokkal való megfelelő bánásmód. Éppen ezért egyre több hagyományos cég is érdeklődik a mesterségesen előállítható húsok iránt – írja a Bloomberg.

A szintén befektető milliárdos Richard Branson úgy véli, 30 éven belül eljön az az idő, hogy egyetlen állatot sem kelljen megölni ahhoz, hogy húst együnk.

Persze nem a Memphis Meats az egyetlen, akik ilyen jellegű fejlesztést végeznek. 2006-ban például holland kutatóknak sikerült fogyasztható sertéshúst készíteniük. Azóta pedig már az is kiderült, a laborhús finom.

Forrás: hvg.hu