A május közepi jégeső idén komolyan sújtotta a Mátrai borvidéket, 100 millió forint feletti kárról és számos termőterület teljes pusztulásáról szóltak az első beszámolók. Szerencsére a borvidék egyes területei átvészelték a időjárási viszontagságokat, és a szüreti időszak kezdetével már láthatóvá vált, milyen termésre számíthatunk idén a Mátrában.

A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok azon területei, melyeket elkerült a jégkár, mennyiségben és minőségben is a korábbi évekhez hasonló termést mutatnak, ugyanakkor az elmúlt hetek szokásosnál is melegebb időjárása miatt itt is hamarabb meg kellett kezdeni a szüreti munkálatokat. Ennek eredményeképp várhatóan az újborok is korábban készülhetnek el.

Az idei év időjárása nem kímélte a Mátrai borvidéket. Először a rendkívül hideg téli időszak miatt fagyott ki sok szőlőtőke, majd május folyamán két alkalommal is komoly jégeső zúdult a területre, melynek következtében egyes termőterületeken a hajtások 90-100%-a is megsemmisült. Ennek fényében az idei évben talán még fontosabb, hogy megfelelő szakértelemmel végezzék a borkészítés egyik legfontosabb tevékenységét, a szüretelést.

Dubicz Borászat és Szőlőbirtok területein augusztus elejétől kezdve például minden egyes nap próbaszüretet végeznek, melynek eredményeit az összes fajta tekintetében elemzik és tárolják, így határozva meg a szüret legideálisabb időpontját. A borászat szakemberei többek között a savtartalmat, a cukorfokot, az ízt és az illatot is vizsgálják, majd ennek megfelelően döntik el, hogy melyik dűlőn pontosan mikor kell leszedni az egyes szőlőfajtákat. Ez a módszer ugyan komoly energiát és szakértelmet igényel a borászattól, de csak így érhető el, hogy a lehető legjobb alapanyagból készülhessenek a Dubicz borok.

A jégeső mellett a nagy nyári meleg is befolyásolta az idei szüretet: a magas hőmérséklet egyrészről jót tesz a cukorfoknak, másrészről viszont égeti a savakat, így ilyen esetekben fokozottan kell figyelni a cukor-sav-alkohol egyensúlyra. E miatt a Dubicz Borászatnál például egyes fehér és korán érő kék szőlőfajtáknál akár 10-14 nappal is előrébb került a szüret időpontja. Mindez természetesen azt is jelenti, hogy a szokásos november eleji időponthoz képest hamarabb kóstolhatjuk majd meg idén az újborokat.

„A Dubicz Borászat termőföldjeit szerencsére túlnyomórészt elkerülte a májusi jégeső pusztítása, ugyanakkor a mi dűlőink közel 10%-a szintén komolyabb károkat szenvedett. Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy a szüreti munkálatokat a lehető legnagyobb szakértelemmel és pontossággal végezzük. Összességében úgy látjuk, hogy a megmaradt területeinken kifejezetten jó minőségű lett a termés, és mennyiségi problémáink sem lesznek a legtöbb általunk művelt fajtánál” – mondta el a szüreti munkák kapcsán gondolatait Dunai Bernadett, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok tulajdonosa.

A szüretelés idejének meghatározása természetesen nem minden fajta esetében ugyanolyan kritikus. Egyes, kevésbé érzékeny szőlőfajtáknál pár napos csúszás nem okoz komoly minőségromlást, míg például a sauvignon blanc esetében szinte napra pontosan érdemes meghatározni a szüret ideális időpontját.  A Dubicz Borászat egyik legkeresettebb, sauvignon blanc borának a titka például pont az, hogy a szőlőt három-négy fázisban szüretelik: először enyhén érett stádiumban a savak miatt, majd ízre, aromákra és illatra is közepesen érett állapotban, végül pedig túléretten a cukortartalom miatt. Csak ezt követően házasítják össze a bort, hogy minden szempontból tökéletes ízvilágú bor készülhessen.

Forrás: https://profitline.hu
Fotó: Czimer Tamás