A heves megyei rendőrök felhívják a járművezetők figyelmét, hogy a balesetek visszaszorítása érdekében a megengedett sebességhatáron belül közlekedjenek.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt feladatként kezeli a prevenciós célú közúti ellenőrzéseket. A sebességtúllépések és közlekedési balesetek visszaszorítása, valamint a közlekedésbiztonsági helyzet javítása érdekében a megye közútjain, több helyszínen végeznek sebességellenőrzést.

Mátrafüred

A képen látható jármű vezetője augusztus közepén a megengedett 50 km/h helyett 103 km/h sebességgel közlekedett Mátrafüreden, lakott területen belül.

Ennél a sebességnél egy átlagos jellemzőkkel bíró személygépkocsi vezetőjének közel 100 méterre van szüksége a megálláshoz. Ez a féktávolság négyszer annyi, mintha a megengedett 50 km/h sebességgel haladna.

3-as főút

Fenti kép a 3-as főút nagyrédei elágazójánál készült, ahol az elmúlt években több baleset is történt, köztük halálos szerencsétlenség is. A járművezető 160 km/h sebességgel közelített a megengedett 90 km/h helyett. Ennél a sebességnél a féktávolság mintegy közel 200 méter. A sebességhatárt betartva a járművezető akkor is meg tudna állni az akadály előtt, ha csak 50-55méterről észlelné azt.

M3 baleset

A nyári hónapokban a dokumentált sebességtúllépések elkövetői közül a fenti jármű vezetője hajtott a leggyorsabban az M3-as autópályán, Nagyfüged térségében, ahol 210 km/h sebességgel haladt. Az autópályán a sebességtúllépés egyik legnagyobb veszélyét a gyorshajtó és a szabályosan közlekedő járművek sebessége közti nagy különbség jelenti. A 210 km/h sebességgel haladó jármű vezetője 130 km/h-val gyorsabban halad el a 80 km/h-val haladó tehergépkocsik mellett.

Fotó és forrás: police.hu