„Tátra, Fátra híján a Mátra maradt…” – búsult Kodály Zoltán, aki más hírességekkel együtt gyakran élvezte a Galyatetői Nagyszálló nyugalmát. Tolnay Klári is megfordult itt, majd az élmunkások vették birtokba a szobákat. Síszezon előtt idézzük fel a Grandhotel Galya históriáját!

A Galyatetői Nagyszálló 1936-39 közt épült, elsősorban a polgári középosztály számára, s úgy tudni, azért is, hogy itt kúrálhassák Horthy Miklós lányát, akit tüdőbaj kínzott. Életét 1941-ben filmben örökítették meg, melyet stílszerűen Galyatetőn forgattak: a tüdőbeteg lányt Tolnay Klári játszotta, de Csortos Gyula is feltűnt a Havasi napsütés című filmben. Akkoriban egyszerre volt ez hotel és szanatórium: az úri hölgyeket síoktató és parkett-táncos szórakoztatta, a merészebbek ródlizhattak, síelhettek, hógolyót gyúrhattak. A szálloda orvosai panaszkodtak is, hogy nem veszik elég komolyan a gyógyulást a vendégek. Trianon előtt az úri társaság alig tudott a Mátráról, de később ez a hegységük felértékelődött – a Grandhotel Galya ma négycsillagos kényelemmel fogadja vendégeit.

„Galyatető az élmunkások üdülője” – az 1948-as Filmhíradó erről tudósít. Később jöhettek a beszolgáltatásban jeleskedő földművesek is. „Parasztságunk legjobbjai nyári fáradságukat pihenik ki a Galyatetői híres Nagyszállóban” – szólt a híradás. Állítólag sok kétkezi munkás annyira nem szokta a semmittevést, hogy órákig csak ültek az asztalnál, és szótlanul maguk elé meredtek…

Kodály Zoltán is szenvedélyes turistaként járta a Mátra ösvényeit. Az 1940-es évektől gyakran időzött Galyatetőn. Az ötvenes évek elején a SZOT arról értesítette a szálló vezetőségét, hogy örökös használatra kiutalnak két erkélyes szobát a Kodály házaspárnak: a 107-est és a vele egybenyitható 108-ast. A zeneszerző évente többször is megfordult az ország tetején, általában úszással kezdte a napot, majd munkába mélyedt: a közeli templomban komponálta például a Csendes misét. Kodályból előbújt a zenepedagógus: szolmizálni tanította a szállóban üdülő gyerekeket, majd édességgel honorálta szorgalmukat. Itt alkotott Kodály 1956-ban is, amikor felmerült, hogy ő legyen az államelnök: a zeneszerző nemet mondott, a zajos politika helyett inkább választotta a Mátra nyugalmát.

Szerző: KékesOnline
Fotó: szabadfold.hu