Török átokkal ér fel a gazos, allergiát terjesztő szomszédság. Máshol karvastagságú fákat nevel a gondatlanság: Szilvásváradon pl. egy holland háztulajdonos trehánysága keseríti az utcabelieket. A parlagfüves szennyezést érdemes jelenteni, azt közérdekből irtja az önkormányzat. 

A parlagfű az egyik legkeményebb ellenfele az allergiásoknak. E nemszeretem növény csúcsvirágzása szeptemberben még tart, és szó szerint könnyekre fakaszt meg torkot kapar. Mit tehetünk, ha a szomszéd elhanyagolja a kertjét, és az leginkább őserdőre hasonlít?

„Megvette a házat, de több mint tíz éve felé sem néz” – panaszolta egy szilvásváradi asszony. Szomszédja elvileg egy holland úr, aki vélhetően befektetésből vett házat, de azt nem használja, s a kertet nem gondozza, így az lassan egy elvadult esőerdőre kezd hasonlítani – fákkal és gyomokkal.

A panasszal megkerestük a szilvásváradi önkormányzatot, ahol Szaniszló László polgármestertől megtudtuk: tudta nélkül nem intézkedhetnek a külföldi tulajdonos telkén, mivel az magánterület. Annyit tehetnek, hogy megpróbálják értesíteni őt, de ez egy holland állampolgár esetében nem könnyű. Szerencsére inkább az jellemző a külföldi háztulajdonosokra, hogy rendben tartják a portájukat. Intézkedhet viszont az önkormányzat, ha életveszélyt jelent egy magára hagyott, düledező ház. Más akkor is a helyzet, ha a terület parlagfűvel szennyezett, akkor ugyanis közérdekű védekezést rendelhet el a jegyző.

Mit tehetünk, hogy eltűnjön végre az allergén növény? Ha belterületen tenyészik a parlagfű, akkor az önkormányzat jegyzőjénél tegyünk bejelentést. Ha elhanyagolt külterületi parcella bosszant, akkor az adott járási hivatal növény- és talajvédelmi osztályának írhatunk, akár elektronikus levelet is. Júliustól a szezon végéig működik a Parlagfű Bejelentő Rendszer is (PBR), címe: https://pbr.nebih.gov.hu. Ide regisztráció után emailben, vagy sms-ben is jelenthetjük a „gazlelőhelyet” pontos címmel, GPS koordinátákkal. Az igazán kitartó panaszosok fényképet is csatolhatnak a bejelentéshez, így talán hamarabb megkezdődik az irtó hadjárat.

Szerző: KékesOnline
Fotó: (illusztráció) Gál Gábor