Balatoni szarvasgomba, szilvásváradi pisztráng – nem panaszkodhat a vendéglős Gál Gábor, ha régiónk remek alapanyagait kóstoltatná az egri főutcán, azaz a „hangyaúton” korzózókkal. Hogy készül a pisztrángleves? Tényleg Balaton község lesz a szarvasgomba új hazája? 

Begyújtotta az olasz építésű kemencéjét a szilvásváradi Lovas vendéglő egykori tulajdonosa, Gál Gábor. Új helyén, az egri Triflában valódi vidéki alapanyagokhoz nyúlt, amik mindig frissen érkeznek a termelőtől. Aki kirándult már a Szalajka-völgyben, bizonyosan emlékszik Sáfrány László pisztrángjának ízére. Nem csalódunk, ha szépen, egyben sülve fogyasztjuk a kristálytiszta hegyi patakok halát, s akkor sem, ha az ottani első hazai halfüstöldéből kikerült füstölt változatot választjuk. A völgyben járva ne csak a természetet csodáljuk: a „kerek erdőben” késő őszig megtapasztalhatjuk, hogyan omlik szét a szánkban a kályhában sült hal. Szerencsére, ha a pisztrángos tavak helyett csak az egri sétálóutcáig jutunk, akkor se maradunk éhen.

Gál Gábor most gondolt egyet, és levesben úsztatja meg Sáfrány László remek füstölt pisztrángját. Elárulta a receptet: „A pisztráng csontjából, fejéből és uszonyából egy erős, redukált alaplevet főzünk jóféle zöldségekkel. A pici vajon átpárolt füstölt pisztráng darabkákat csak belelobbantjuk a levesbe, nem főzzük szét. A pisztránglevest tejszínnel sűrítjük, és kaporral ízesítjük, kevés citromlével tesszük kellemesen pikánssá.” Ha úgy döntünk, hogy otthon egészben készítjük el a pisztrángot, ügyeljünk rá, hogy ne süssük túl, ne szárítsuk ki. Nem csupán a megszokott hasábburgonyát dobhatjuk mellé, de tálalhatjuk egy finom meleg idénysalátával is.

Ha már Trifla a hely neve, nem hiányozhat a szarvasgomba sem, de szerencsére azért sem kell messzire menni. Megtudtuk: Balaton községben már akad egy termőre fordult ültetvény, s onnan érkezik Egerbe a gomba, azon frissiben, ahogy a keresőkutya kiszimatolta. Aki kíváncsi a szarvasgomba vadászatára, annak idén nélkülöznie kell az élményt, mivel most elmarad a hagyományos őszi szilvásváradi program. Az ízvadászok addig a Triflában vigasztalódhatnak…

Szerző: KékesOnline
Fotó: Gál Gábor