A Kulturális Örökség Napjának alkalmából megnyílt a Gyöngyöstarján alatt húzódó több száz éves Haller pince kapuja. Az ódon pincét Haller Sámuel francia hadifoglyokkal vájatta ki 1736-1746 között. Eredeti hossza 192 méter volt, később még 348 méterrel bővült, így a jelenleg 540 méter hosszú pince Közép-Európa leghosszabb egyenes ágú pincéje.

„Első alkalommal csatlakozott a település a Kulturális Örökség Napjai programhoz, melynek egyik célja, hogy a csatlakozók bemutassák azokat az épített örökségi helyeket, amik zárva vannak a nagyközönség előtt. A pince magántulajdonban van,  de a tulajdonos erre az évre lehetőséget adott az önkormányzatnak arra, hogy kinyithassuk és bemutathassuk az érdeklődőknek” – mondta Borik Erzsébet, a gyöngyöstarjáni Közösségi Ház munkatársa.

Az eddigi tapasztalatok alapján nem csak a helyieket érdeklik a híres pince titkai, ugyanis Jászberényből, Nagyrédéről és Budapestről is érkeztek látogatók. A sétákat a pince kiváló ismerője, Jászberényi József vezeti, aki pincemesterként dolgozott mindaddig, amíg a Haller pince végleg be nem zárta kapuit.

„A pince jelenleg eladó sorban van, tudomásommal 220 millió forintért árulják. Az önkormányzat szeretné megszerezni a használati jogát idegenforgalmi célokra, de addig, amíg a tulajdonviszonyok nem rendeződnek erre sajnos nincs lehetőség.” – tette hozzá Borik Erzsébet.

Szerző: KékesOnline, Demecs Norbi
Fotó: gyongyos.matra.hu, http://matrahegy.hu,